Στη φτώχεια περισσότεροι άνθρωποι

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε σήμερα ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αφορούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό αναπτυσσόμενων κρατών και τον πληθυσμό τους μετά την πρωτοχρονιά, απειλώντας να οδηγήσουν άμεσα στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός επικαιροποίησε την έκθεσή του με θέμα το Παρατηρητήριο των τιμών τροφίμων, αναφέροντας ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και στη
Βόρεια Αφρική κατέστησε το πρώτο τρίμηνο του έτους την τιμή του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης ακριβότερη κατά 21% ως προς το προηγούμενο τρίμηνο, ωθώντας την τιμή πολλών τροφίμων υψηλότερα και τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε πολλά κράτη.

"Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων συνδέονται ευθέως με τις αυξήσεις τιμών των καυσίμων", τονίζεται στην επικαιροποιημένη έκθεση.

Στον πετρελαιοπαραγωγό αραβικό κόσμο που σπαράσσεται από τις κινητοποιήσεις κατά της ανεργίας, της καταπίεσης και της διαφθοράς, ο ρυθμός του πληθωρισμού διαμορφώνεται, πλέον, σε διψήφιο αριθμό στη Συρία και στην Αίγυπτο, αλλά και στο Ιράν. Ο πληθωρισμός είναι, την ίδια ώρα, ηπιότερος στο Μπαχρέιν, την Τυνησία, και την Ιορδανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η αύξηση στα τρόφιμα πυροδοτήθηκε όταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου άμεσης παράδοσης αυξήθηκε κατά 10%, κάτι που μεταφράζεται συγχρόνως σε πληθωρισμό 2,7%.

Βάσει των ίδιων στοιχείων σε αρκετά αναπτυσσόμενα κράτη ο πληθωρισμός τρέχει τώρα με 36% σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο, δηλαδή επανέρχεται στο υψηλό επίπεδό του στη διάρκεια του 2008.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκδώσει την προηγούμενη έκθεσή της για το θέμα, αναφέρθηκε ότι 44 εκατομμύρια άνθρωποι έζησαν κατ' ανάγκην για οκτώ μήνες εκείνη την εποχή υπό συνθήκες μεγάλης φτώχειας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι αύξηση της τιμής άμεσης παράδοσης του πετρελαίου άνω του 10%, ωθεί άλλα 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε μεγάλη φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, την ώρα που αύξηση της τάξης του 30% ωθεί σε μεγάλη φτώχεια άλλους 34 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως μεγάλη φτώχεια ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα το διαθέσιμο ημερήσιο εισόδημα κατώτερο του 1,25 δολαρίου ΗΠΑ.



Πολιτική και... αύξηση τιμάριθμου τροφίμων
Στο χορό της αύξησης των τιμών των τροφίμων συμμετείχε με την πεντάμηνη πολιτική κρίση της η μεγάλη παραγωγός του κακάο, Ακτή του Ελεφαντοστού, συμπαρασύροντας ανοδικά τις τιμές του γάλακτος, της ζάχαρης, αλλά και του καλαμποκέλαιου στα γειτονικά της αφρικανικά κράτη--Μάλι, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο.

Εξάλλου, η αύξηση σε ποσοστό 17% της τιμής του καλαμποκιού που καταγράφηκε το φετινό πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο (αύξηση 74% σε ετήσια βάση), οδήγησε σε διψήφιες αυξήσεις τιμών τροφίμων σε πολλά αφρικανικά κράτη, κατ' εξοχήν όμως στην Κένυα, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Keywords
Τυχαία Θέματα