"Σκοπός μας δεν είναι να σκοτώσουμε τον Καντάφι"

Στόχος της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη "δεν είναι να σκοτωθεί ο Καντάφι", αλλά να αποδυναμωθεί ο μηχανισμός καταστολής του και να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι επιδρομές του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Στόχος μας δεν είναι να σκοτώσουμε τον Καντάφι", δήλωσε ο Ζιπέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, χαρακτηρίζοντας ως "παράπλευρη απώλεια" το θάνατο ενός
από τους γιους του λίβυου ηγέτη, στη διάρκεια ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού.

"Στοχεύουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη", διαβεβαίωσε ο Ζιπέ.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε τέλμα στη Λιβύη", υπογράμμισε επίσης ο γάλλος υπουργός. "Σε διάστημα επτά εβδομάδων δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελμάτωση, ελπίζω ότι αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερες από μερικές εβδομάδες ή το πολύ μερικούς μήνες, όμως είναι πρόωρο να μιλάμε για αποτελμάτωση", είπε χαρακτηριστικά.

"Συνεχίζουμε τα χτυπήματα για να αποδυναμώσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες του Καντάφι και ταυτόχρονα αναζητούμε έναν τρόπο για να προωθήσουμε μια πολιτική λύση", διευκρίνισε ο Ζιπέ.

"Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση αναζητώντας τα μέσα που θα οδηγήσουν σε μια πραγματική και όχι πλαστή εκεχειρία, όπως έχει προτείνει ο Καντάφι που θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις του, με κίνδυνο τον διαχωρισμό της Λιβύης σε Ανατολική και Δυτική", υπογράμμισε.

Μια "πραγματική κατάπαυση του πυρός" μεταφράζεται σε "αποχώρηση των στρατευμάτων του Καντάφι από τις πόλεις που έχουν καταλάβει", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής "της διάσκεψης των φίλων της Λιβύης", που πρότεινε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Σαρκοζί, ο γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

"Βασικός μας σκοπός είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα μηχανισμό χρηματοδότησης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κάτι που δεν είναι εύκολο", κατέληξε ο Ζιπέ.
Keywords
Τυχαία Θέματα