Σημαντικά ευρήματα στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Αντίπαρο

Σημαντικά στοιχεία, τόσο για την αρχαία ιστορία και την τοπογραφία της Αντιπάρου κατά τους προϊστορικούς και τους ιστορικούς χρόνους, όσο και για την κυκλαδική αρχαιoλογία γενικότερα, έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες, που πραγματοποιεί η ΚΑ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Αντίπαρος αποτελεί ένα από τα λιγότερο ερευνημένα αρχαιολογικά νησιά των Κυκλάδων. Όλες οι πληροφορίες, εκτός από τις έρευνες στο περίφημο
σπήλαιο, προέρχονται από τις λαθρανασκαφές του Τh. Bent τον 19ο αι. π.Χ., καθώς και από περιορισμένες επιφανειακές έρευνες ξένων κυρίως ερευνητών. Η μόνη αρχαιολογική ανασκαφή είχε γίνει από τον Χρ. Τσούντα, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αι. π.Χ., ανέσκαψε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στη θέση Κρασάδες, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου.

Σε ακρωτήριο στο ΒΔ άκρο του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Κάτω Φυρό, εκτείνονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Αγριόκαστρου, που όπως δείχνει η κεραμική, ήκμασε κατά την ύστερη Μεσοκυκλαδική και την Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο.

Όπως προέκυψε, εξάλλου, από την ανασκαφική έρευνα, το Αγριόκαστρο της Αντιπάρου φαίνεται να είναι μία σημαντική προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας. Η αρχαιολογική σκαπάνη στο νεκροταφείο της πόλης, νοτιοδυτικά του οικισμού, αποκάλυψε διαταραγμένες ταφές, δύο αδιατάρακτους κυκλοτερείς τάφους, καθώς και δύο ταφικά κτίσματα. Στα ευρήματα της ανασκαφής, που συντηρήθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά αγγεία κυκλαδικής παράδοσης, καθώς και εγχώρια αγγεία που μιμούνται μινωϊκούς τύπους. Το νεκροταφείο του Αγριόκαστρου είναι από τα ελάχιστα αυτής της περιόδου, που έχουν ανασκαφεί στον αιγιακό χώρο, και τα ευρήματά του είναι πλούσια.

Επιπλέον, μία δεύτερη ανασκαφική έρευνα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγ. Κυριακής στην ανατολική πλευρά της Αντιπάρου. Βρέθηκαν κτηριακά κατάλοιπα, που βάσει των ευρημάτων μπορούν να συνδεθούν με τους ελληνιστικούς χρόνους.
Keywords
Τυχαία Θέματα