Ρωσία και Κίνα στηρίζουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στήριζαν οι χώρες της Δύσης και απειλούσε τη συριακή κυβέρνηση με κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων και δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές.

Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία, σύμμαχος-κλειδί του συριακού καθεστώτος, και η Κίνα
χρησιμοποιούν το βέτο τους για να εμποδίσουν την έγκριση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν στόχο να ενισχύσουν την πίεση προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, δύο κατά και δύο απείχαν. Το ψήφισμα θα παρέτεινε επίσης την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία κατά 45 μέρες.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμα λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί άλλο ψήφισμα σχετικά με την τύχη της αποστολής, καθώς η αρχική εντολή της για παραμονή 90 ημερών στη Συρία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ πρότειναν στο προσχέδιο που απορρίφθηκε να υπαχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν στο Αρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στο Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν από διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις μέχρι στρατιωτική επέμβαση.

Οι δυτικές χώρες μέλη του Συμβουλίου ισχυρίζονται ότι συζητούσαν μόνο την απειλή κυρώσεων και όχι στρατιωτικής επέμβασης, σε περίπτωση που οι συριακές αρχές δεν σταματούσαν τη χρήση βαρέων όπλων και δεν απέσυραν τα στρατεύματα από τις πόλεις εντός δέκα ημερών.

Το δυτικό σχέδιο απόφασης «θα άνοιγε τον δρόμο» για κυρώσεις εναντίον της χώρας και σε μια στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον οργανισμό Βιτάλι Τσούρκιν επεξηγώντας το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα. Το σχέδιο απόφασης είχε στόχο «να ανοίξει τον δρόμο στην πίεση μέσω κυρώσεων και στη συνέχεια σε μια εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας», σημείωσε ο Τσούρκιν. Ο Ρώσος πρεσβευτής κατηγόρησε επίσης τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου ότι προσπαθούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού». Παράλληλα η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσει σε μια περιορισμένη παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, χωρίς όμως ο Τσούρκιν να διευκρινίσει για πόσο διάστημα.

Οι δυτικοί διπλωμάτες απάντησαν σε αυτές τις επικρίσεις υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης απειλούσε το συριακό καθεστώς με οικονομικές κυρώσεις και όχι με τη χρήση στρατιωτικής βίας. «Το σχέδιο απόφασής μας αναφερόταν στην απειλή κυρώσεων (…) Το Συμβούλιο παραμένει υπεύθυνο για τα επόμενα βήματα», σημείωσε ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε εντελώς» στην επίλυση της συριακής κρίσης και πρόσθεσε ότι η χώρα της επιθυμεί πλέον να εργαστεί «εκτός του Συμβουλίου» για να πιέσει τη Δαμασκό. «Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας με δ
Keywords
Τυχαία Θέματα