«Ραντεβού» στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και τις τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο μνημόνιο, ώστε να μπορέσει η οικονομία να βγει από τη βαθιά ύφεση. Η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου, τα δύο επόμενα σημαντικά ραντεβού
για την Ελλάδα.
Με ανακούφιση και μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εταίροι μας στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, το αποτέλεσμα επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που απομακρύνει, τουλάχιστον άμεσα, τον κίνδυνο αναταραχής στις αγορές, που θα απειλούσε και τους άλλους αδύναμους κρίκους.

Γνωρίζουν ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη, αλλά έχοντας ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα για χαλάρωση της λιτότητας που έστειλε ο ελληνικός λαός, οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Για συγκεκριμένες αποφάσεις θα αναμένουν πρώτα το σχηματισμό κυβέρνησης που θα δεσμευθεί στην πολιτική μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την αξιολόγηση που θα κάνει τις επόμενες μέρες η τρόικα για την ακριβή κατάσταση της οικονομίας.

Την Πέμπτη στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη πολιτική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα διαφανούν και οι προθέσεις των εταίρων και κυρίως του Βερολίνου, το οποίο μετά τη σκληρή στάση που κράτησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρχίζει να στέλνει θετικά σημάδια για αλλαγές στο μνημόνιο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν εταίροι θα αφορούν δύο μέτωπα, την αναπροσαρμογή του δεύτερου μνημονίου και το «πακέτο» για την προώθηση της ανάπτυξης. Με δεδομένο ότι θα δοθεί ένα επιπλέον έτος στην Ισπανία, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, δηλαδή δύο έτη.

Η επιμήκυνση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στήριξης, και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία), δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα επιπρόσθετο «πακέτο» στήριξης για την Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όπως η κάλυψη του πρόσθετου κόστους από το προϊόν των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποφασιστεί μια επιμήκυνση και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και ίσως και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Το θέμα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυριαρχήσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, και φυσικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν θετικά και την Ελλάδα.

Η Ευρωβουλή στηρίζει την Ελλάδα
Αρωγός στη δύσκολη αποστολή της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κι αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις τόσο του Προέδρου του σώματος Μάρτιν Σουλτς, όσο και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεσμεύονται να στηρίξουν τα αιτήματα της χώρας, στο πλαίσιο της νέας διαπραγματεύσ
Keywords
Τυχαία Θέματα