Προβληματισμός για την αδιαφορία των νέων

Μόνο λίγα 24ωρα απομένουν για το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και οι ανησυχίες σε κόμματα και υπηρεσίες εντείνονται όλο και πιο πολύ για την αδιαφορία που επιδεικνύεται από τους νέους ψηφοφόρους. Μεγάλη αδιαφορία παρατηρείται ωστόσο και στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, όπου μέχρι στιγμής μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μπορούν να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο προϊστάμενος της
Υπηρεσίας Εκλογών κ. Δημήτρης Δημητρίου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Καθημερινή" Κύπρου, «είμαστε πολύ κοντά στο να καταρρίψουμε το ρεκόρ αδιαφορίας που σημειώθηκε ποτέ σε περίοδο εκλογών. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 10.750 νέοι ψηφοφόροι, ενώ λίγο περισσότεροι από 23.000 είναι αυτοί που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει αυξηθεί η κινητικότητα των νέων ψηφοφόρων για εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών ανέφερε πως τα νούμερα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. «Μόλις 500 καταχωρήσεις νέων ψηφοφόρων (περίπου) σημειώνονται παγκύπρια τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με τους τετραψήφιους αριθμούς που σημειώνονταν σε προηγούμενες εκλογές» τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Επίσης ζητώντας του να κάνει μια εκτίμηση για το πού πιστεύει ότι θα σταματήσει ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων, έχοντας ως γνώμονα την κινητικότητα που παρατηρείται λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «θα έχουμε περίπου 13 χιλιάδες νέους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και περίπου 21 χιλιάδες που δεν θα έχουν εγγραφεί. Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι μη εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι ηλικίας 18-30 ετών.

Επί της ουσίας, αν λάβουμε υπόψη το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε όλη την Κύπρο, ο οποίος είναι 516.297 χιλιάδες, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 4% που δεν θα ψηφήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ποσοστό δηλαδή, που δίνει έδρα και εξασφαλίζει εκπρόσωπο στη Βουλή».
Keywords
Τυχαία Θέματα