Πρώτες παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων

Το 2012 αναμένονται οι πρώτες παραχωρήσεις σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, από το βήμα ημερίδας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα την προώθηση του τουρισμού μέσω της προσέλκυσης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η επιλογή του συμβούλου, με στόχο η υποβολή των μελετών για τις ιδιωτικοποιήσεις να γίνει έως το τέλος του 2011.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη
Βουλή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου συνεχίζεται και θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ.
Η συμβολή των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους
Στη σημασία που έχουν οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ΄ επέκταση των τοπικών οικονομιών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στην ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα «Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλού Κόστους: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τον Ελληνικό Τουρισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, το μοντέλο δραστηριοποίησης των εταιριών αυτών, βασίζεται στη χρήση περιφερειακών αεροδρομίων χωρίς την ανάγκη άλλου ενδιάμεσου μέσου, στη χαμηλή τιμή εισιτηρίου μέσω συνεχούς συμπίεσης του λειτουργικού κόστους και στη δυνατότητα για «εξατομικευμένο» προϊόν, αντί του παραδοσιακού «πακέτου». Για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένες εταιρίες κατάφεραν να επιβιώσουν και εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός ΥΜΔ παρουσίασε τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, σε περιοχές και περιφερειακά αεροδρόμια που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

- Τα έργα υποδομής σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

- Το άνοιγμα στρατιωτικών αεροδρομίων σε μεικτή χρήση, όπως η Ανδραβίδα.

- Η προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια, το οποίο διασφαλίζει την ανάπτυξη συναφών αεροπορικών υπηρεσιών σε μια μακρόπνοη βάση.

- Η απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα 5 μεγαλύτερα αεροδρόμια που έχει επιφέρει μια μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης μεγαλύτερη του 30 %.

- Επέκταση της αναστολής ισχύος των Τελών Χρήσης Αερολιμένων σε όλα τα αεροδρόμια, με εξαίρεση τον ΔΑΑ, και για το 2011.

- Επιχορήγηση κατά 50% από το Ελληνικό Δημόσιο του Τέλους Τερματικής Περιοχής για το ΔΑΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα