"Πραγματικά ανησυχητική" μετάδοση ενός επικίνδυνου βακτηριδίου

Η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ χαρακτήρισε σήμερα "πραγματικά ανησυχητική" την ταχεία μετάδοση ενός επικίνδυνου βακτηριδίου, το οποίο ενδέχεται να έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τριών ατόμων στη Γερμανία. "Είναι πραγματικά ανησυχητικό", δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο ARD η Άιγκνερ, η οποία είναι επίσης επιφορτισμένη με θέματα προστασίας των καταναλωτών. "Προς το παρόν δεν μπορούμε ακόμη να εντοπίσουμε την πηγή (της μόλυνσης) και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέα κρούσματα", προσέθεσε. Οι υγειονομικές
αρχές της Γερμανίας προειδοποίησαν χθες ότι η ταχεία μετάδοση του εντεροαιμορραγικού E.coli (Eceh), βακτηριδίου που προκαλεί αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα, εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης αρκετών θανάτων. Τρεις άνθρωποι ενδέχεται ήδη να έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα λόγω της μόλυνσής τους από το βακτηρίδιο αυτό, η μετάδοση του οποίου εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Γερμανία, ιδιαίτερα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία των θανάτων αυτών.

Εξάλλου "περισσότεροι από 80" ασθενείς έχουν ήδη εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με το βακτηρίδιο αυτό και ονομάστηκαν Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Στη Φρανκφούρτη, στη δυτική Γερμανία, η υγειονομική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έκλεισε για προληπτικούς λόγους δύο κυλικεία μιας συμβουλευτικής εταιρείας όπου ενδέχεται να έχουν παραδοθεί τρόφιμα μολυσμένα με το βακτηρίδιο αυτό.

Η γερμανική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Sodexo, της πρώτης παγκοσμίως εταιρείας στην παροχή τροφίμων και υπηρεσιών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι "μισθωτοί και πελάτες" προσβλήθηκαν από το βακτηρίδιο.

Η μετάδοση του βακτηριδίου αυτού στον άνθρωπο γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα ωμού ή όχι καλά ψημένου κιμά κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος ή επίσης ωμών λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Η υπουργός Γεωργίας ζήτησε από τους καταναλωτές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να αποφευχθεί η μετάδοση του βακτηριδίου και κυρίως να καθαρίζουν καλά τα λαχανικά προτού τα καταναλώσουν ή να τα πλένουν.

Λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν πολλές γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα συμβουλές για την πρόληψη της μόλυνσης από το βακτηρίδιο.

Μερικά από τα συμπτώματα αυτής είναι οι διάρροιες και η παρουσία αίματος στα κόπρανα, όπως και οι πονοκέφαλοι και οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα