Πως θα βρούνε λεφτά οι Τράπεζες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ενίσχυση των δεικτών τους, προτού η Τράπεζα της Ελλάδος τους επιδώσει τα τελικά νούμερα για τις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό των αναγκών που θα προκύψουν
μετά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και τη διενέργεια επιπλέον προβλέψεων έναντι επισφαλών δανείων, βάση της σχετικής διαγνωστικής μελέτης της Blackrock.

Και ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες, τον άγνωστο Χ για τον υπολογισμό των ζημιών που θα καταγραφούν το 2012 αποτελούσαν μόνο οι διαγραφές προβληματικών χορηγήσεων, αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι διαρροές ότι βρίσκεται στον αέρα η διαδικασία του PSI, μέσω της οποίας θα κουρευτούν ομόλογα περί τα 46 δισ. ευρώ που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Δημοσιεύματα στο διεθνή οικονομικό τύπο κάνουν λόγο για πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ προς την Ευρώπη για την αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» έως και το 80%, ώστε να μην αυξηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας, στο πιθανό ενδεχόμενο τα νούμερα να μην «βγαίνουν» με το 50%.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι τραπεζίτες θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουν για την ενίσχυση «εκ των έσω» των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο επιτρεπτό ο «λογαριασμός» που θα τους αποστείλει η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την οριστικοποίηση των όρων του PSI.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς άντλησαν 1 δισ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια του πακέτου στήριξης του συστήματος που ενεργοποιήθηκε το 2008 και έληξε στο τέλος του 2011.

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιδιώξουν να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» με στόχο την ενίσχυση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, ενόψει PSI και Blackrock.

Συγκεκριμένα:

1) Επαναγορά τίτλων.
Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόταση που ισχύει έως και τα μέσα Ιανουαρίου για την επαναγορά τίτλων ονομαστικής αξίας συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προτείνει την εξαγορά τους με καταβολή του 70% επί της ονομαστικής αξίας καλυμμένων ομολογιών και του 45% σε υβριδικούς τίτλους.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θεωρείται ρεαλιστικό το σενάριο για αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 400 - 500 εκατ. ευρώ ή 75 μονάδες βάσης, ενισχύοντας τον Core Tier 1 πάνω από το 11,70%.

Σημειώνεται πάντως ότι για τη συγκεκριμένη πρόταση η Εθνική Τράπεζα πήρε έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος διότι έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξαγορά των τίτλων.

Για να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και τα άλλα πιστωτ
Keywords
Τυχαία Θέματα