Πιστοποίηση ΚΕΠ ως Υπηρεσία Μίας Στάσης

Τα ΚΕΠ θα μπορούν να λειτουργούν ως Υπηρεσία Μίας Στάσης, για τη σύσταση ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών (κάθε μορφής), που δεν απαιτούν συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον λάβουν πιστοποίηση Υπηρεσιών Μίας Στάσης, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση.

Φορέας πιστοποίησης των ΚΕΠ ορίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο φορέας πιστοποίησης των ΚΕΠ
διατηρεί ηλεκτρονικό Μητρώο όπου καταχωρούνται τα πιστοποιημένα ΚΕΠ.

Για τη διαδικασία πιστοποίησης, πρέπει ο προϊστάμενος τού προς πιστοποίηση ΚΕΠ, κατόπιν ανακοίνωσης-πρόσκλησης του φορέα πιστοποίησης, να υποβάλλει αίτηση πιστοποίησης. Ο φορέας πιστοποίησης, πριν από την έκδοση απόφασης πιστοποίησης, προβαίνει σε έλεγχο πληρότητας, ενώ δύναται να προβεί και σε αυτοψία του ΚΕΠ, καθώς και σε επιτόπιο έλεγχο τήρησης των προϋποθέσεων που απαιτούνται.

Τα ΚΕΠ, που πιστοποιούνται ως Υπηρεσία Μιας Στάσης, οφείλουν να τηρούν κατ' ελάχιστο τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Ως προς τη διαμόρφωση του χώρου: κατάλληλο χώρο, διαμορφωμένο ειδικά για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών.

2) Ως προς τον εξοπλισμό τους: μια θέση εργασίας πλήρως εξοπλισμένη (δηλ. εφαρμογές γραφείου, πλοήγησης στο διαδίκτυο και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνώστη καρτών για ψηφιακές υπογραφές, τηλέφωνο, συσκευές τηλεομοιοτυπίας, σαρωτή, εκτυπωτή), και διακριτό τηλεφωνικό νούμερο αποκλειστικά για τις υπηρεσίες σύστασης ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών.

3) Ως προς το προσωπικό και την εκπαίδευση αυτού: δύο υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, οι οποίοι να έχουν πιστοποιημένα καταρτιστεί τουλάχιστον για τη χρήση ψηφιακών υπογραφών, την επαλήθευση γνησιότητας ηλεκτρονικών εγγράφων, και τη χρήση συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη σύσταση ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών και ειδικότερα στο πληροφοριακό σύστημα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Keywords
Τυχαία Θέματα