"Παζάρι" για να φύγουν οι εργαζόμενοι απο την ΕΡΤ

Τα χρονικά περιθώρια για να φύγει το μαύρο από τις κρατικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες στενεύουν και υπό την πίεση που ασκεί η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνουν τις 15 ημέρες.
Ο αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση υφυπουργός Παντελής Καψής, μιλώντας στη χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, δεν διέψευσε άλλωστε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΕΡΤ - την τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα - έδωσε γραπτώς
τις προτάσεις της κυβέρνησης για το προσωρινό ραδιοτηλεοπτικό σχήμα.
Δεν ήταν άλλες από εκείνες που είχε διατυπώσει προφορικώς την περασμένη Παρασκευή (με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά υπήρχαν σαφείς αναφορές στην κείμενη νομοθεσία), σύμφωνα με τις οποίες οι περίπου 2.650 εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και ειδικά για τους δημοσιογράφους ό,τι ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με ισχύ από 1/1/2013. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει μέσω του «ειδικού λογαριασμού διαχείρισης των πάσης φύσεως διακιωμάτων και υποχρεώσεων της πρώην ΕΡΤ ΑΕ».
Στο ενδιάμεσο διάστημα ώς τη δημιουργία του νέου φορέα θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις εργασίας που θα παρατείνονται για όσο χρειαστεί, με αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου (για τους δε δημοσιογράφους ό,τι ορίζει η σχετική ΚΥΑ).
Η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν θα επηρεάσει καθόλου τα δικαιώματά τους για το επίδομα ανεργίας, ούτε τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν ότι θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πριμοδοτηθούν με βάση την προϋπηρεσία τους στη διαδικασία πρόσληψης του νέου φορέα (με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ).
Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «δεν είναι ελκυστικό το περιβάλλον του ενδιάμεσου φορέα και για τον λόγο αυτόν δεν συνιστά κίνητρο για να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ την προσπάθειά τους». Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, μάλιστα, με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις τους θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα