Παρέμβαση της ΕΕ προς την Τουρκία ζητά ο Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαιτήσουν από την Τουρκία να αλλάξει γραμμή στο Κυπριακό και να σεβασθεί ψηφίσματα και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

"Πρέπει η Αγκυρα να πεισθεί να δώσει καθοδήγηση στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ώστε επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό
στη σωστή βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", είπε ο κ. Χριστόφιας.

Μιλώντας στα εγκαίνια του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας στο Δήμο Αγίου Αθανασίου Λεμεσού, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί άτεγκτη στάση, ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά, λέγοντας ότι αυτό συνιστά κακή πρακτική.

Αναφερόμενος στο θέμα των Αγνοουμένων, ο πρόεδρος Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δίνει κάθε δυνατή διευκόλυνση στη Διερευνητική Επιτροπή για να ολοκληρώσει την αποστολή της και ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στη Βαρσοβία προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη του Τρίο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου, σε επίπεδο Αρχηγών Κυβέρνησης.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας μαζί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λέκκε Ρασμούσεν.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πολωνό πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα