"Παραποιημένη" η έκθεση του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα χαρακτήρισε σήμερα "παραποιημένη" και έχουσα σκοπό να σπείρει τη διχόνοια την έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ η οποία καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση για τους χιλιάδες άμαχους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των αυτονομιστών Ταμίλ το 2009.

"Η δημοσιοποίηση της έκθεσης σε αυτό το στάδιο είναι κατάλληλη για να σπείρει τη διχόνοια και να διαταράξει τις σχέσεις μας για την αποκατάσταση της ειρήνης, της ασφάλειας και
της σταθερότητας στη Σρι Λάνκα", δήλωσε το υπουργείο.

"Υπεισέρχεται στην πολιτική ατζέντα των ενδιαφερόμενων πλευρών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα επισημαίνει "αξιόπιστες αναφορές" σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες της Σρι Λάνκα και οι αντάρτες Ταμίλ ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορούν να χαρακτηριστούν "εγκλήματα πολέμου" ή "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την τελευταία φάση της σύγκρουσης μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2009 που έληξε με τη νίκη του στρατού επί των Τίγρεων για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE), της οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1972 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε τον ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η έκθεση είναι παραποιημένη σε πολλές της διαστάσεις και βασίζεται σε "στοιχεία μεροληπτικά που παρουσιάζονται χωρίς να εξακριβωθούν".

Η Σρι Λάνκα απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο πρόεδρος του νησιού αυτού του Ινδικού Ωκεανού Μαχίντα Ρατζαπάκσα κάλεσε τον πληθυσμό να μετατρέψει την παραδοσιακή παρέλαση της Πρωτομαγιάς σε διαδήλωση κατά της έκθεσης του ΟΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα