Παραπομπή-εξπρές για τον πρώην "Τσάρο"

Σήμερα Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα, κάνοντας μάλιστα
λόγο για «χοντροκομμένη σκευωρία». Την ίδια ώρα, «φουντώνει» και η συζήτηση για το ενδεχόμενο παραγραφής των πιθανών αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό σχέδιο του κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αφού οριστικοποιηθεί, γίνεται λόγος για το αδίκημα της νόθευσης έγγραφου, καθώς και για ενδείξεις ενοχής του πρώην υπουργού, ο οποίος, όπως σημειώνεται, είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να το κάνει.

Η διαδικασία

Η πρόταση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από τις υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών. Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός 15 ημερών από την κατάθεσή της, και θα ακολουθήσει ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι.

Εάν προχωρήσει η προκαταρκτική εξέταση, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί, θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν αλλοίωσα τη λίστα

Σε συνέντευξή του, πάντως, στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι δεν έκανε καμία παρέμβαση στη λίστα, ενώ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε και κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη. Είμαι πολύ σαφής και απόλυτος σε αυτό. Μα πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Ζήτησα δηλαδή να μου στείλουν μία λίστα από τη Γαλλία για να αφαιρέσω μόνο τους συγγενείς μου;», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «μία χοντροκομμένη σκευωρία», που στόχο έχει την κατασκευή της δικής του ενοχής, και, όπως αναφέρει, «είναι υπερβολικά βολικό για όλους, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή, να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο».

Σε άλλες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Real News» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η λίστα «ταξίδεψε» και «πέρασε από πολλά χέρια» αφότου έφυγε από τον ίδιο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε ένα πρόσωπο

Σε σκληρή δήλωση προέβη πάντως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«Τα πρόσωπα και τα κόμματα που έκαναν την διαφθορά καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, βρίσκονται, τότε όπως και τώρα, εντός των τειχών της εξουσίας και συναλλάσσονται ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς. Έχουν απαράγραπτες ευθύνες, πολιτικές, ποινικές και αστικές, για τη σημερινή εξαθλίωση των πολιτών και τον πρωτοφανή ξεπεσμό της χώρας. Ευθύνες που προφανώς δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του οποίου τις υπουργικές επιλογές και πολιτικές νομιμοποίησαν ασμένως και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ευλαβικά, το πρόσωπο που μέχρι χτες υπέθαλπαν και που σήμερα αποφάσισαν να «θυσιάσουν», κατά τη γνωστή πρακτική και μεθοδολογία έκνομων οργανώσεων. Μάταια προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά και δικονομικά οφέλη οι ενεχόμενοι από τη διαγραφή του γνωστού συνεργού τους».

«Ανάμεσα στα ανάλγητα φορολογικά μέτρα των μνημονίων και τη συνένοχη αδράνεια και διευκόλυνση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μεγάλης κλίμακας εμπαίζεται το περί δικαίου αίσθημα και αποκαλύπτεται ο προσωπικός δόλος. Και η οργανωμένη σύμπραξη σε μια ακόμη μορφή προδοσίας της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος και της λαϊκής εντολής» καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα