Οταν συμφωνήσουν, θα δώσουν την "δόση"!

Παρατείνεται το ελληνικό δράμα καθώς δεν αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την καταβολή της δόσης προτού η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καταλήξουν σε συμφωνία για συνολική λύση
στο ελληνικό ζήτημα. Και αυτή, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μια οριστική αλλά μεσοβέζικη λύση αφού το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συγκαταθέσει πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013 σε «κούρεμα» του χρέους του επίσημου τομέα (OSI), όπως πιέζει το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου η αβεβαιότητα για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει τουλάχιστον ώσπου να ξεκαθαρίσει η Γερμανία τη θέση της για τη συνολική λύση στην ευρωζώνη με την οποία συνδέεται και το ελληνικό ζήτημα, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της επιδείνωσης της ύφεσης.
Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, «η εκταμίευση της δόσης δεν μπορεί να αποφασιστεί από μόνη της». Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, «συνδέεται απόλυτα με τα άλλα ανοιχτά θέματα του πακέτου, δηλαδή τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους». Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο αυριανό Eurogroup, στο οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο η διετής παράταση θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπολογίζεται από 14 ως 30 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις παραδοχές για το ύψος της ύφεσης και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση, την οποία κανείς από τους εταίρους δεν θέλει να αναλάβει, επιβαρύνει και το δημόσιο χρέος, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται μη βιώσιμο εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Τη βιωσιμότητα του χρέους έχει θέσει το ΔΝΤ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει εκφράσει ανοιχτά τις αμφιβολίες του για την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, πιέζει για νέο «κούρεμα» του χρέους (OSI).

Το Βερολίνο προσπαθεί και πάλι να κερδίσει χρόνο μεταφέροντας στο μέλλον την οριστική λύση. Ετσι στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες μεσοβέζικες λύσεις. «Με το OSI να θεωρείται αδύνατο στην παρούσα φάση, αυτό που αναζητούν τώρα οι πιστωτές μας είναι ένα πακέτο που να περιλαμβάνει ευνοϊκότερες παραδοχές για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγήσει προς την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και παράταση κατά δύο χρόνια, από το 2020 στο 2022, του διαστήματος που προβλέπεται για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ώστε να θεωρείται βιώσιμο, ακόμη και αναθεώρηση του ποσοστού αυτού» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Η ελληνική πλευρά πάντως βλέπει θετικά το OSI, όπως όμως αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές «δεν μπορούμε να βγούμε και να το υποστηρίξουμε πουθενά». Οι ίδιες πηγές αναμένουν από το αυριανό Eurogroup «ένα θετικό μήνυμα, μια υποσχετική για την εκταμίευση της δόσης».
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στις Βρυξέλλες, οι πολιτικές εξελίξει
Keywords
Τυχαία Θέματα