Οργουελιανής έμπνευσης...

Ένα τερατούργημα, οργουελιανής έμπνευσης με «προοδευτικό μανδύα και επίχρισμα» καλείται να συζητήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρωθυπουργό Α.Σαμαρά την Δευτέρα το απόγευμα. Πρόκειται για το κείμενο του Ρουπακιώτη που αφορά- υποτίθεται- την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το οποίο προωθήθηκε αρχικά ως «κατεπείγον» για να καταλήξει (και ορθώς) στα αζήτητα.
Από την πρόθεση να τιμωρούνται οι εκδηλώσεις υπερ του Ναζισμού φτάσαμε σε ένα απίστευτο τερατούργημα – που κατακρεούργησαν
και το προσχέδιο που υπήρχε επι εποχής Μ.Παπαϊωάννου(και δεν είχε προχωρήσει) – τότε οι διατάξεις του Μ.Παπαϊωάννου περιόριζαν την απονομή του αδικήματος σε δράστες συγκεκριμένων πράξεων (έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας τάξης στη μία περίπτωση, πρόκληση ή διέγερση βιαιοπραγιών είτε εχθροπάθειας στην άλλη), επισύροντας ποινές φυλάκισης μέχρι και τρία έτη.
Στη «Ρουπακιώτικη» εκδοχή τους επεκτείνεται η δυνατότητα απονομής τους και σε άλλους «δράστες», αφού δεν απαιτείται πλέον η εκδήλωση και της συνέπειας της παράνομης πράξης για την ύπαρξη του αδικήματος. Συν τοις άλλοις, οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από έξι μήνες και δεν έχουν «όριο», όπως αρχικά προβλεπόταν, στα δύο ή τρία έτη. Το πλαίσιο έτσι γίνεται πιο ευρύ, άρα πιο αόριστο, επομένως και πιο αυστηρό για όποιον μπορούσε να ερμηνεύσει τον νόμο έτσι. Αντίθετα αυξάνονται σημαντικά και στις δύο περιπτώσεις οι χρηματικές ποινές.
Όπως εξηγεί η Γιάννα Παπαδάκου στο «Βήμα» στην πρώτη της μορφή η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 3 προέβλεπε: «Όποιος από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, και κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών έως τριών ετών».

Στη νέα μορφή του νομοσχεδίου διεγράφη η φράση «και κατ' αυτόν τον τρόπο [...] δημόσια τάξη», ενώ η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης απέμεινε ως ελάχιστο όριο οι 6 μήνες. Ανάλογη τροποποίηση επήλθε και στο άρθρο 4, το οποίο αναφέρεται στον δημόσιο εγκωμιασμό ρατσιστικών ενεργειών. Εδώ έχει απαλειφθεί η παράγραφος που αναφέρει ότι για να εκτελεστεί η εν λόγω παράγραφος «απαιτείται τα εγκλήματα αυτά να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Χαρ. Αθανασίου πιστεύει ότι οι εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 79).

Η υπόθεση πήρε και στοιχεία προσωπικής βεντέτας, αφού οι ανακοινώσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Παν. Μπαλτάκου έπαιρναν απαντήσεις, με απευθείας ανακοινώσεις, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον κ. Ρουπακιώτη.

Και όλα αυτά γίνονταν ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν στη Κίνα και ο Ευ. Βενιζέλος στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στη Λειψία.

Ακολούθησε και άλλο θέατρο παραλόγου: Το νομοσχέδιο, που αμφισβητούσε πλέον ανοικτά το Μαξίμου, να συζητείται στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής χωρίς να έχει κατατεθεί!

Στη σύσκεψη της Δευτέρας, όπου παρίσταντο οι Π. Μπαλτάκος, Πρ. Παυλόπουλος, Χρυσ. Λαζαρίδης, Αθ, Μπούρας και Χαρ. Αθανασίου επικράτησε η άποψη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων γιατί δεν ρωτήθηκαν οι παλιοί νομικοί για τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποσυνδέουν τις αντιδράσεις και με τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια, τις οποίες θα πραγματοποιήσει ο κ. Ρουπακιώτης, αλλά και τον φημολογούμενο για το καλοκαίρι ανασχηματισμό.

Τελικά το θέμα θα το λύσουν οι τρεις αρχηγοί στη σύσκεψη της Δευτέρας ακολουθώντας μια μεσαία λύση, την οποία ακόμα ψάχνουν τόσο οι νομικοί του Μαξίμου όσο και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα