Οι Ναυτικοί υπέγραψαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με τους πλοιοκτήτες της ακτοπλοϊας

Ο ΜΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, διάρκειας δύο ετών, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση
εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011. Η νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.
Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.
Πάντως, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.
Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Οι διοικήσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ θριαμβολογεί ότι υπέγραψε με τους εφοπλιστές την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας με 0% αύξηση και μείωση κατά 78% του επιδόματος άγονων γραμμών.
«Οι εφοπλιστές απέφυγαν να τοποθετηθούν για την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με εντολή του οποίου ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης, ο Λιμενάρχης Πειραιά κ.Σαρρηγιάνης και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας απειλούσαν τα πληρώματα των πλοίων ότι επειδή βρίσκονται σε πολιτική επιστράτευση και έχουν φύλλα επίταξης δεν μπορούν να διεκδικούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και ότι αν επιμείνουν θα συλληφθούν με αυτόφωρη διαδικασία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
«Η πλειοψηφία της ΠΝΟ αρνήθηκε να προβάλλει σαν όρο και προϋπόθεση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή της, την καταγγελία αυτού τους αίσχους της πρωθυπουργικής παρέμβασης της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», καταλήγουν τα τρία σωματεία.
Πίστωση χρόνου για τα δεδουλευμένα ζητούν οι ακτοπλόοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε αποφασίσει τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα.
Το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL αναχώρησε κανονικά από το Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, μετά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπου της εταιρείας ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί έως και τον Νοέμβριο του 2012 και τα υπόλοιπα οφειλούμενα δεδουλευμένα θα δοθούν έως τέλος Ιουνίου.

*με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

***

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ θριαμβολογεί ότι υπέγραψε με τους εφοπλιστές την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας με 0% αύξηση και μείωση κατά 78% του επιδόματος άγονων γραμμών.
Οι εφοπλιστές απέφυγαν να τοποθετηθούν για την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με εντολή του οποίου ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης, ο Λιμενάρχης Πειραιά κ.Σαρρηγιάνης και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας απειλούσαν τα πληρώματα των πλοίων ότι επειδή βρίσκονται σε πολιτική επιστράτευση και έχουν φύλλα επίταξης δεν μπορούν να διεκδικούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και ότι αν επιμείνουν θα συλληφθούν με αυτόφωρη διαδικασία.
Η πλειοψηφία της ΠΝΟ αρνήθηκε να προβάλλει σαν όρο και προϋπόθεση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή της, την καταγγελία αυτού τους αίσχους της πρωθυπουργικής παρέμβασης της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,
ΠΝΟ και εφοπλιστές συντονιζόντουσαν με την κυβερνητική πολιτική και με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και οι εφοπλιστές απειλούσαν ότι οι εταιρείες τους μπορούν να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, εάν δεν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρότειναν.
Είναι μια επανάληψη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που εξελίσσεται σε βάρος των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Έκθετη για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΠΝΟ που προβάλλει την θεωρία των ισότιμα κοινωνικά εταίρων, αποδέχθηκε τις κυβερνητικές εντολές και τις εφοπλιστικές επιδιώξεις.
Αρνήθηκαν να προβάλλουν τα προβλήματα που ζουν οι ναυτεργάτες με την απλήρωτη εργασία, την «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία, την εκτεταμένη ανεργία, την υπονόμευση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση των συντάξεων.
Αρνήθηκαν να προβάλλουν το αυτονόητο ότι μόνο για το ΦΜΥ τα πληρώματα επιβαρύνθηκαν κατά 14% φόρο και οι αξιωματικοί κατά 19%, εκτός τις άλλες επιβαρύνσεις της οικονομικής κατάστασης των ναυτεργατών.
Αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΠΝΟ δεν πρέπει να κάμψουν τους ναυτεργάτες, επιβάλλεται να συνεχίσουν με τους άλλους εργαζόμενους και να ενισχύσουν τα αγωνιστικά μπλοκ ενάντια σε αυτήν την άθλια βάρβαρη πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Σφυρηλατώντας την ενότητα της τάξης μέσα από αγώνες να αναπτύξουμε την ταξική πάλη οικοδομώντας κοινωνικές συμμαχίες προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
συλλογικες συμβασεις εργασιας ναυτικων 2012, σσε ναυτικοι
Τυχαία Θέματα