''Οι καταναλωτές πρέπει να υιοθετήσουν τα ελληνικά προϊόντα στη διατροφή τους''

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ
Σε επιστροφή στις ελληνικές παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες καλεί ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της αστικής εταιρείας «Εστία», γενικός γραµµατέας της Οµοσπονδίας Εστιατόρων και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Με αφορµή και το επερχόµενο γαστρονοµικό διήµερο, στις 30 και 31 Μαΐου στο Σύνταγµα, σε συνεργασία µε το Κίνηµα Πολιτών «Καταναλώνουµε ό,τι Παράγουµε», προτρέπει σε καθολική στήριξη των ντόπιων παραγωγών και της ελληνικής κουζίνας
έναντι των ξενόφερτων διατροφικών µοντέλων.

1 Πότε και γιατί συστάθηκε η «Εστία»;
Το 2008, µε στόχο την προώθηση της ελληνικής γαστρονοµίας και ζαχαροπλαστικής.

2 Ποιοι φορείς είναι µέλη;
Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εστιατορικώνκαι Συναφών Επαγγελµάτων, η Οµοσπονδία Επαγγελµατοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών, η Οµοσπονδία Αρτοποιών, ηΟµοσπονδία Τυροπαραγωγών,η Λέσχη Αρχιµαγείρων,ηΕνωση Βιοτεχνών Βιοµηχανιών Ζαχαρωδών,οΣύνδεσµος Ελλήνων Τυποποιητών ΣυσκευαστώνΕξαγωγέων Μελιού, ο Σύνδεσµος Ελληνικών ΒιοµηχανιώνΤυποποίησης Ελαιολάδου, ηΠανελλήνια ΣυνοµοσπονδίαΕνώσεων Αγροτικών Συνεταιρισµών και η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Αµπέλου και Οίνου.

3 Οι δράσεις σας;
Κατά κύριο λόγο συµµετοχές και ηµερίδες σε παράλληλες εκδηλώσεις κλαδικών εκθέσεων.

4 Γιατί ενώσατε τις δυνάµεις σας µε το Κίνηµα Πολιτών «Καταναλώνουµε ό,τι παράγουµε»;
H κοινή συνισταµένη των δύο φορέων είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διατήρηση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

5 Ο στόχος του γαστρονοµικού διηµέρου στο Σύνταγµα;
Οι«Ελληνικές Γευστικές ∆ιαδροµές» να γίνουν µέρος της διατροφικής καθηµερινότητάς µας.

6 Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι εφικτός;
Οι καταναλωτές να γνωρίσουν τα προϊόντα της χώρας µας και να τα υιοθετήσουν στην καθηµερινή διατροφή τους. Και εσείς να προβάλετε τις επιχειρήσεις που τα παράγουν.

7 Τι θα δει ο κόσµος στην πλατεία στο τέλος του µήνα;
Τα πάντα! Θαπεριπλανηθεί σε γεύσεις κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Θα ανακαλύψει νέους γαστρονοµικούς συνδυασµούς στη βάση µιας καθαρά ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

8 Τι θα τους τραβήξει περισσότερο την προσοχή;
Μάλλον ητεράστια ελληνική σαλάτα 500 κιλών που θα φτιάξουν 100 σεφ της Λέσχης Αρχιµαγείρων!Αλλάκαιη «Υδρόγειος των γεύσεων» που θα φτιάξουν εκπαιδευόµενοι σεφ, σκαλίζοντας καλλιτεχνικά λουλούδια πάνω σε λαχανικά και φρούτα.

9 Εχει ανάγκη από τέτοιες καµπάνιες ο Ελληνας;
Κάθε προσπάθεια που τονίζει την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες της διατροφικής µας παράδοσης είναι και χρήσιµη και αναγκαία.

10 Ειδικά η νεολαία, πώς πείθεται να απαρνηθεί τα φαστ φουντ;
Γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας την αξία των ελληνικών ειδών διατροφής, τόσο µέσω της οικογένειας, όσο και µέσω της εκπαίδευσης, όπου οργανωµένα θα διαµορφώνεται µια νέα διατροφική συνείδηση στους νέους. 11 Μιλάτε για ελληνικό διατροφικό πολιτισµό. ∆ηλαδή;
Ο ελληνικός διατροφικός πολιτισµός συµπυκνώνει γεωγραφία, ιστορία, οικονοµία, κλίµα, πολιτ
Keywords
Τυχαία Θέματα