Οι Γερμανοί αναζητούν το ελληνικό χρήμα...

Στη φυγή των κεφαλαίων των «εχόντων» στην Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα«Die Zeit». Ο αρθρογράφος ξεκινάει με τη συνάντησή του με γνωστό έλληνα εφοπλιστή σε καφετέρια του Πειραιά, στο λιμάνι. Ο συνομιλητής του θέλει να παραμείνει ανώνυμος για να «προστατευθεί» και από την εφορία, όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος: «Ο Πειραιάς είναι το λιμάνι... όπου δένουν πλοία, τα
οποία ανήκουν σε Έλληνες, αλλά δεν είναι δηλωμένα στην Ελλάδα. Εδώ ατενίζουν τη θάλασσα οι έλληνες εφοπλιστές, που δεν μπορεί να τους εντοπίσει η εφορία. Στον Πειραιά ζουν πολλοί, που μπορούν ανά πάσα ώρα να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους» γράφει.

«Έχω τους λογαριασμούς μου στο εξωτερικό», λέει ο εφοπλιστής με τον οποίο συνομιλεί ο αρθρογράφος. «Εδώ έχω μόνο την πιστωτική μου κάρτα και λίγα μετρητά για καθημερινή χρήση». Ερωτώμενος αν ετοιμάζεται για την έσχατη περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απαντά: «Όχι απαραίτητα». Για έναν εφοπλιστή είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει τα χρήματά του στο εξωτερικό, προσθέτει. Οι περισσότερες τράπεζες με ειδίκευση στη ναυτιλία, βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη, πολλές στη Μεγάλη Βρετανία. «Το νόμισμα των θαλασσών είναι το δολάριο, όχι το ευρώ» λέει. Τα πλοία, ο εξοπλισμός, το φορτίο, το πλήρωμα, όλα υπολογίζονται και πληρώνονται σε δολάρια. «Γιατί λοιπόν να έχω λογαριασμό στην Ελλάδα;» αναρωτιέται.

Τι κρατάει τους εφοπλιστές στην Ελλάδα; «Η ζωή στη θάλασσα. Μας αρέσει να ζούμε εδώ. Με το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία είμαστε παρόντες σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα μπορούμε να μένουμε στην πατρίδα μας», λέει ο εφοπλιστής. Αλλά η αγάπη του τελειώνει όταν πρόκειται για χρήματα, παρατηρεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: Όταν έρχεται ο εφοριακός, οι εφοπλιστές αλλάζουν λιμάνι. Πολλά ελληνικά πλοία έχουν μαζί τους άλλες σημαίες, για παράδειγμα τουρκικές, κάτι που παλιότερα θα σήμαινε εθνική προδοσία. «Λίγα λεπτά και φύγαμε από εδώ» λένε.

Αυτό είναι το όνειρο πολλών Ελλήνων. Να μην εξαρτώνται από το παραπαίον κράτος τους. Να μην εξαρτώνται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί μέχρι καταστροφής με κρατικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλοί πελάτες το βάζουν στα πόδια, αδειάζουν τους λογαριασμούς τους. Πάνω από 80 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι τράπεζες από τις καταθέσεις, παραπονείται η Τράπεζα της Ελλάδος. Είτε πρόκειται για εφοπλιστή, ξενοδόχο ή φούρναρη, σε κανέναν δεν αρέσει να μιλάει για την ψήφο δυσπιστίας κατά του τραπεζικού συστήματος. Αυτοί είναι οι τρόποι διαφυγής, για τους οποίους μιλούν ανώνυμα οι άνθρωποι στον Πειραιά: Ο μικροκαταθέτης σηκώνει χρήματα από τον λογαριασμό του και τα κρύβει στο σπίτι. Συνήθως στην ντουλάπα με τα εσώρουχα, στις βιβλιοθήκες, κάτω από τα πλακάκια του πατώματος και στα στρώματα. Ορισμένοι φτιάχνουν ένα χρηματοκιβώτιο πίσω από τον καθρέφτη του μπάνιου, που προφυλάσσει μέρος των αποθεμάτων.

Πολλοί Έλληνες έχουν κρύψει εδώ και πολύ καιρό τα χρήματά τους στο σπίτι τους. Αυτός ο δεύτερος τρόπος δεν συνηθίζεται λιγότερο. Οι Έλληνες είναι εξοικε
Keywords
Τυχαία Θέματα