Ο Πρωθυπουργός για "λύση-πακέτο" στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιζητά να συμφωνηθεί άμεσα λύση - πακέτο για την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, αλλά
και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της σύσκεψης των «Φίλων της Συνοχής», στην οποία συμμετέχουν 12 πρωθυπουργοί.
Κατά τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ουσιαστική στήριξη από τον Πρόεδρο της Κομισιόν ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της με την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει επίσης κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις μετατέθηκαν για τις 20 Νοεμβρίου.
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη και οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς θα παραστούν στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14.30, όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας.

***

Για μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, μετέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον χρόνο της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς ούτε χθες μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τον τρόπο εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, η Ελλάδα απέσπασε τουλάχιστον τη συγκατάθεση των πιστωτών της για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Ρεν - Λαγκάρντ - Ρέγκλινγκ
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τρόικας είχαν χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μόνο καλά λόγια να πουν για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ετσι, από το χθεσινό Eurogroup βγήκε μεν καπνός, αλλά όχι ακόμη άσπρος.
Η ίδια η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup αυτό που συζητιόταν στο παρασκήνιο εδώ και καιρό: ότι στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη «έχουν σαφώς διαφορετικές απόψεις». Εξού και η αδυναμία λήψης απόφασης.
Το ΔΝΤ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, το οποίο όμως θα κληθούν να υποστούν - αυτή τη φορά - οι λεγόμενοι επίσημοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης. Τα τελευταία, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. «Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε χθες η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως δεν πιστεύει ότι «το κούρεμα του επίσημου τομέα θα βοηθήσει».
Είναι χαρακτηρι
Keywords
Τυχαία Θέματα