Ο Στίβεν Χάρπερ επισκέπτεται την Αθήνα

Μετά από δύο κυβερνήσεις μειοψηφίας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ απολαμβάνει πλέον κυβέρνηση πλειοψηφίας, που προέκυψε από τις εκλογές της 2ας Μαΐου 2011. Άνθρωπος με βαθύ σεβασμό για την ελληνική ιστορία, πολιτικός με ιδιαίτερες σχέσεις στην ελληνοκαναδική παροικία, αφού ο διευθυντής Επικοινωνιών του Πρωθυπουργικού Γραφείου του είναι ο Έλληνας Δημήτρης Σούδας, πραγματοποιεί στις 28 και 29 Μαΐου
την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Βαθιά συγκινημένος από τα Καλάβρυτα της Ελληνικής Επανάστασης του 21, αλλά και τη μαζική δολοφονία του ανδρικού πληθυσμού στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τους Ναζί, πρόκειται να αποτίσει φόρο τιμής στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μυημένος σ΄αυτήν από το δεξί του χέρι, τον Δημήτρη Σούδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, ο κ. Χάρπερ παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις για το σκοπό του ταξιδιού του και τις ελληνοκαναδικές σχέσεις. Ειδικότερα, για το ελληνικό χρέος ο Καναδός πρωθυπουργός δηλώνει πως η χώρα του στηρίζει μια συντονισμένη προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσβλέπει στη συνεργασία της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Στίβεν Χάρπερ με την ισχυρή καναδική οικονομία εν μέσω κρίσης, δίνει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς υποκλίνεται μπροστά στα έργα και τις ημέρες των Ελλήνων μεταναστών του Καναδά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού του Καναδά προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:



-Κύριε πρωθυπουργέ ποιός είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα; Έχετε ειδικά θέματα που πρόκειται να συζητήσετε στην ατζέντα;

"Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός του Καναδά. Προσβλέπω στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων πώς να κεφαλαιοποιήσουμε τη σχέση των λαών μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική σχέση.

Θα συζητήσουμε επίσης τις προκλήσεις της περιοχής αλλά και του κόσμου, από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη διεθνή οικονομική κατάσταση".



-Η οικονομία του Καναδά συνεχίζει να βρίσκεται σε καλό σημείο παρά την περιρρέουσα οικονομική κρίση. Έχετε κάποιες προτάσεις που θα μπορούσατε να συστήσετε στον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το παρόν αδιέξοδο της χώρας; Υπάρχει κάποιου τύπου βοήθεια που θα μπορούσε ο Καναδάς να προσφέρει στην Ελλάδα;

"Ο Καναδάς πράγματι βρίσκεται σε καλό σημείο. Έχουν ανακτηθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την κρίση και έχουμε δει μια συνεχή ανάπτυξη κατά τα έξι τελευταία τέταρτα. Θα δυναμώσουμε περαιτέρω την ανάκαμψή μας όταν ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ο οποίος θα παρουσιασθεί τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι σοβαρή και πρέπει να δούμε προσεκτικά την πιθανή
Keywords
Τυχαία Θέματα