Νικολά: Μαζί μας αλλιώς...έκρηξη!

Την ανάγκη υιοθέτησης του γαλλογερμανικού σχεδίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει «κίνδυνος έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. Εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης όσο δεν ενεργοποιούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε βουλευτές
του κυβερνώντος κόμματος UMP.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε ότι φιλοδοξία του είναι «η επανίδρυση» της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου και να δεχόμαστε προϊόντα χωρών που δεν σέβονται κανένα κανόνα. Για αυτό πρέπει να ανασυντάξουμε τις συνθήκες» σημείωσε.

Αφού τόνισε πως «η Ευρώπη χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι δανειστές δεν της έχουν πια εμπιστοσύνη» πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην της γαλλογερμανικής συμμαχίας προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Επιφυλακτική η γερμανική πλευρά

Νωρίτερα, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στη συνέχεια, αναλόγως κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το οποία κατέγραψαν απώλειες, ενώ και τα spread του ιταλικού και του ισπανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσαν άνοδο. Η Γαλλία εμφανίστηκε πάντως πιο αισιόδοξη διά του υπουργού Οικονομικών της.

«Διαπιστώνω σήμερα, την Τετάρτη, ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα... Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», επισήμανε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. «Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή - θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε.

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο θα είναι «πολύ απαιτητικές και δύσκολες» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. «Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες», είπε ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως χρειάζεται μια νέα βάση για την ΕΕ ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη και έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στη σύνοδο.

Αποφασισμένη για «ισχυρή» συμφωνία η Γαλλία

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν διεμήνυσε ότι «ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσουν στη σύνοδο σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, στοχεύοντας στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαι
Keywords
Τυχαία Θέματα