Νέο πακέτο προς την Ελλάδα διαβλέπει η «De Standaard»

ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρία σενάρια για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους διακρίνει σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται στις οικονομικές στήλες η σημερινή βελγική εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Η τελική πράξη του ελληνικού δράματος». Επικρατέστερο από τα τρία θεωρείται αυτό της χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί «ελάχιστα πιθανό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την
ευρωζώνη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε «το τέλος της ευρωζώνης».

Όπως σημειώνεται, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία». Ως εκ τούτου, προσθέτει ο αρθρογράφος, καθίσταται αναγκαία η άμεση ανάληψη δράσης από την πλευρά της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που θα παρέσυρε και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
"Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας"
Τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που περνάει, εξέφρασε ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου John Bercow, ενώ έκανε λόγο για υπαρκτή οικονομική κρίση που επηρεάζει την ΕΕ, καθώς και για την αναγκαιότητα αλλαγών σε χώρες μέλη της, ώστε, όπως είπε, «να προστατευτούν οι εταίροι από τις αναταραχές της αγοράς».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ελλήνων βουλευτών, με αφορμή την ομιλία του, στη κοινή συνεδρίαση όλων των διαρκών επιτροπών της ελληνικής Βουλής, με θέμα «Ελλάδα και Βρετανία: Παλαιές Δημοκρατίες, Νέες Προκλήσεις», ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η χώρα του, παρότι δεν είναι στην ευρωζώνη, είναι μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να αδιαφορεί για την οικονομική κρίση που υπάρχει.

«Η οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο είναι υπαρκτή και γι΄ αυτό πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Συναισθανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σας την οποία αντιμετωπίζουμε και εμείς, μπορεί όχι στον ίδιο βαθμό. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει όλοι οι ηγέτες να προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Bercow.

«Μπορεί η Βρετανία μπορεί να μην είναι στην ευρωζώνη και να είναι απίθανο να ενταχθεί ποτέ σε αυτήν, είμαστε όμως μέλος της ΕΕ και στηρίζουμε την κρατούσα άποψη ότι πρέπει να είναι σταθερή και ισχυρή. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να προασπίσουμε τη συνοχή της ΕΕ. Γι΄ αυτό θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να προστατέψουμε τους εταίρους μας από τις αναταραχές της αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής.
Keywords
Τυχαία Θέματα