Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

H ετήσια έκθεση του "Inps", του μεγαλύτερου ιταλικού ασφαλιστικού ταμείου, αναφέρει ότι πάνω από το 50% των συντάξεων που χορηγούνται κάθε μήνα στους δικαιούχους δεν ξεπερνούν τα πεντακόσια ευρώ.

Σε σύνολο 16.042.000 συντάξεων, εκείνες που δεν υπερβαίνουν τα πεντακόσια ευρώ, αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,2%.

Ειδικότερα για τις γυναίκες σημειώνεται αύξηση του ποσοστού των συντάξεων κάτω από 500 ευρώ στο 61%.

Αυτό σημαίνει, έλεγαν σχολιαστές, ότι πάνω από οκτώ εκατομμύρια συνταξιούχοι, πρέπει
να ζουν με δεκαέξι ευρώ την ημέρα--με τα οποία πρέπει να καλύψουν τα έξοδα του ενοικίου, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, και ότι άλλο μπορεί να παρουσιασθεί ως ανάγκη.

"Όποιος δεν μπορεί να βασισθεί σε κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας, πρέπει να ελπίζει, διαρκώς, σε ένα θαύμα. Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν μια δεύτερη μικρή σύνταξη, τα φέρνουν βόλτα μόνο χάρη στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, περιορίζουν την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος --μένοντας ακόμα και στο σκοτάδι-- και βάζουν πολύ λίγο λάδι και βούτυρο στο φαΐ τους", γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ο πρόεδρος του "Ιnps" Αντόνιο Μαστραπάσκουα δηλώνει πάντως ότι "το όλο ασφαλιστικό σύστημα της Ιταλίας δεν κινδυνεύει και κατά συνέπεια οι σημερινοί νέοι θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Υπό τον όρο, όμως, να καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουν περισσότερα χρόνια".

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Λουίτζι Καζέρο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ετοιμάζει έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση τριάντα πέντε με σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Κατά τα μέχρι τώρα στοιχεία στόχος της κυβέρνησης της Ρώμης είναι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2014, με περικοπές στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών παροχών.

Οι συνεργάτες του "Καβαλιέρε" ελπίζουν ότι η προσπάθειά τους μπορεί να ευοδωθεί και χάρη στην εφαρμογή του ομοσπονδιακού συστήματος αποκέντρωσης: μεγάλοι οργανισμοί που συνδέονται με την δημόσια περίθαλψη και τις μεταφορές περνούν στην κυριότητα των δήμων που για να ανταποκριθούν, όμως, στις ανάγκες των πολιτών είναι πολύ πιθανό να επιβάλλουν νέους φόρους.

Σε αυτή την διαπίστωση καταλήγει και η ανάλυση του Κλάουντιο Σιτσιλιόττι, προέδρου της Eθνικού Συμβουλίου Ιταλών Φοροτεχνικών: "νέο πακέτο μέτρων ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία είναι μια προοπτική, εκ των πραγμάτων, τρομακτική. Η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει φρένο στις δημόσιες δαπάνες, αλλά, με το σχέδιό της αυτό, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αύξηση της φορολογικής πίεσης".

Η ένωση βιομηχάνων καυτηριάζει την οικονομική ατολμία
Η ένωση των βιομηχάνων στην Ιταλία επέκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αποτυχία του να αναθερμάνει την τελματωμένη οικονομία του κράτους, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Sta
Keywords
Τυχαία Θέματα