Νέα εισβολή στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στο Ιράν

Σε επιχείρηση της αστυνομίας που προηγήθηκε, απελευθερώθηκαν έξι όμηροι που εργάζονταν στην πρεσβεία.
Συνεχίζεται η αναταραχή στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, καθώς νεαροί εισέβαλαν για δεύτερη φορά σήμερα στο κτίριο.
Όπως αναφέρει το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, «ορισμένοι φοιτητές και πολίτες κατάφεραν να εισβάλλουν ξανά στην βρετανική πρεσβεία» προσθέτοντας, ότι ο διοικητής της Τεχεράνης «προσπαθεί να ηρεμήσει τους φοιτητές».

Οι εισβολές στα κτίρια της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το
Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποιά καλεί την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου, ενώ ένας ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ το 1979.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφαση δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν στο συγκρότημα της πρεσβείας πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ, κρατώντας ομήρους και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, ύστερα οι εισβολείς απωθήθηκαν από τις ιρανικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόντα και απελευθέρωσαν τους έξι ομήρους, που κρατούνταν μέσα στο κτίριο της πρεσβείας.

Η αστυνομία της Τεχεράνης είχε καταφέρει λίγο νωρίτερα να κλείσει οριστικά την κεντρική πύλη της βρετανικής πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τομέα της Τεχεράνης, κοντά στον Κήπο Κολχάκ, καθώς στο χώρο μπροστά απο την πύλη μερικές εκατοντάδες φοιτητές-διαδηλωτές επιχειρούσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό της διπλωματικής αποστολής.

Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο χώρο της πρεσβείας της Βρετανίας άλλων διαδηλωτών. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές αν όταν έκλεισε οριστικά η αστυνομία την κεντρική πύλη, κάποιος αριθμός διαδηλωτών παρέμενε στο χώρο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αρκετοί από τους «διαδηλωτές» είχαν σκαρφαλώσει στην πύλη της εισόδου ανεμίζοντας ισλαμικές σημαίες, κατέστρεφαν έγγραφα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, ακόμη και πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» μετά την εισβολή που αναφέρθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση.

«Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένο
Keywords
Τυχαία Θέματα