Μέτωπο αντίστασης κατά του «Σύμφωνου για το ευρώ»

Τη θέλησή τους να υψώσουν ένα μέτωπο αντίστασης κατά του «Σύμφωνου για το ευρώ» και του «ευρωπαϊκού μνημόνιου που συνεπάγεται», εξέφρασαν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνής εκδήλωσή τους στο Παρίσι, τα αριστερά κόμματα των χωρών της Ευρώπης. Απώτερος στόχος της δράσης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο συμμετέχουν σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά και άλλα αριστερα κόμματα από 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, είναι η κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών με στόχο τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών «για την έναρξη μιας επίσημης συζήτησης»
με βάση τις προτεινόμενες λύσεις για μια «άλλη Ευρώπη».

Στη συνάντηση του Παρισιού ένας από τους κύριους ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου (11η και 25η). Οι αποφάσεις αυτές θα μείνουν στην ιστορία, είπε, «για την κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της ΕΕ, να προστατέψουν τους λαούς τους από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή». Υποστήριξε ότι δεν αρκεί σήμερα να αναζητά η Ευρωπαϊκή αριστερά επικουρικές βελτιώσεις. «Πρέπει να μιλήσουμε για θεμελιακές αλλαγές στη δομή της ΟΝΕ», είπε. «Να κάνουμε πιό συγκεκριμένο αυτό που λέμε επαναθεμελίωση, επανίδρυση της ΕΕ. Να ξαναμιλήσουμε για Ευρωπαϊκές Συνθήκες, για την παταγώδη χρεοκοπία τους και να διεκδικήσουμε τη ριζική ανατροπή τους». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί με ένα «πανευρωπαϊκό σχέδιο συντονισμού και αντιστάσεων των λαών, στα σχέδια ακραίας λιτότητας και κοινωνικής χρεωκοπίας».

Αναγνώρισε ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κρίση του χρέους που αφορά «το μέλλον της Ευρώπης, απειλεί το ευρώ και την ίδια την ευρωζώνη και εάν αντιμετωπισθεί με τη συνταγή της γενικευμένης λιτότητας θα πλήξει ισότιμα όλους τους λαούς». Σαν πρώτο βήμα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας και ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ ανέφερε ότι «στην πανευρωπαϊκή εκσρτατεία του ΚΕΑ είναι και το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το «Σύμφωνο για το ευρώ» σε κάθε χώρα, ώστε να προστατευθεί και να εγγυηθεί το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα