Μέρκελ: Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ

«Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Εχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Η πορεία είναι δύσκολη, όμως αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει η Ελλάδα, διότι μετά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», πρόσθεσε η Καγκελάριος. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξεπεράσει την ύφεση», δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός. «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. «Ο ελληνικός λαός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις αντοχές του», είπε στην Καγκελάριο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Εχουν επιτευχθεί πολλά. Πολλά, όμως, έχουν να γίνουν ακόμη», τόνισε η Καγκελάριος, προσθέτοντας: «Δεν είμαι εδώ ως εκπρόσωπος της τρόικας. Είμαι εδώ για να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα».
Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα με τη βαθιά πεποίθηση και συνείδηση ότι η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο. «Εχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, ακούσαμε και στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα. Είναι κοινό μας συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και εντός της ευρωζώνης». Η Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι της δόθηκε η ευκαιρία - με την επίσκεψη - να δει από κοντά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό για εμάς τους Γερμανούς να δούμε τι συμβαίνει και να βρούμε τις λύσεις» εξήγησε. Οι δηλώσεις Σαμαρά «Υποδέχομαι μια φίλη», είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του». Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ». Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διαψευσθούν ότι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και στην αποτυχία της Ευρώπης να λύσει την κρίση. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την επιθυμία της να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. «Στις συζητήσεις μας κυριάρχησαν η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. Το χρονικό της επίσκεψης Νωρίς το μεσημέρι, την γερμανίδα Καγκελάριο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο κ. Σαμαράς και αντιπροσωπεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην κ. Μέρκελ απέδωσε τιμές άγημα πεζοναυτών. Στο αεροδρόμιο παρ
Keywords
Τυχαία Θέματα