Μεγάλα περιθώρια έχει η αγορά βιολογικών προϊόντων

Η αξία των καταναλισκόμενων βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας πέρυσι τα 5,9 δισ. ευρώ, ωστόσο τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλα και από αυτή την πίτα της αγοράς μπορούν να λάβουν σημαντικό μερίδιο τα ελληνικά προϊόντα, όπως σημειώνεται σε έγγραφο εταιρείας συμβούλων με έδρα το Μόναχο που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και των γερμανόφωνων χωρών (INTZEIDIS Consulting).

Η εταιρεία
αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς βασίζεται στο ότι, αφενός, το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα φτάνει μόλις στο 4% και, αφετέρου, η στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά συνεχίζεται και εντείνεται βοηθούντων, φυσικά, και των διατροφικών σκανδάλων, όπως αυτό με τις διοξίνες, που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι ήδη η πρώτη αγορά για βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη, από άποψη μεγέθους και τζίρου, ενώ ταυτόχρονα είναι η δεύτερη παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ. Εντούτοις, όσον αφορά στην κατά κεφαλή κατανάλωση –υπολογίζεται στα 70 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο– κατατάσσεται σε μεσαία θέση, πίσω από τη Δανία (140 ευρώ), την Ελβετία (135 ευρώ), αλλά και άλλες χώρες που ξεπερνούν το φράγμα των 100 ευρώ, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Οι ειδικοί, όπως σημειώνει η εταιρεία, εκτιμούν ότι «κλειδί» για την ανάπτυξη της αγοράς είναι η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό του ελλείμματος είναι το γεγονός ότι, πέρυσι, το 50% της ζήτησης καλύφθηκε από εισαγωγές. Ο ρυθμός αύξησης των επιχειρήσεων παραγωγής βιολογικών προϊόντων είναι σχετικά χαμηλός: ενδεικτικά, πέρυσι, στην παραγωγική διαδικασία προστέθηκαν 1.144 επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 5,4%.

Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση της επιφάνειας του εδάφους στην οποία καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, κυμάνθηκε στο 5,7% και έφτασε συνολικά το ένα εκατομμύριο εκτάρια (περίπου 10 εκατ. στρέμματα).

Καθοριστικός είναι, τέλος, ο ρόλος των σούπερ μάρκετ και εκπτωτικών αλυσίδων, καθώς ανοίγουν τη συγκεκριμένη αγορά σε ευρύτερες κατηγορίες πελατών.
Keywords
Τυχαία Θέματα