Μέχρι και επτά χρόνια αναμονής για την αδειοδότηση μεταλλευτικών επενδύσεων

Μέχρι και τα επτά χρόνια μπορεί να ξεπεράσει ο χρόνος αναμονής για αδειοδοτήσεις επενδύσεων των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται κατά μέσο όρο «στο περίμενε» επί τρία ή τέσσερα έτη, ακόμη και για να λάβουν μια αρνητική απάντηση. Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Ελευθέριος Φαίδρος, επικεφαλής της μεταλλευτικής και λατομικής εταιρίας ΛΑΒΑ
του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

«Οι εταιρίες καταθέτουν αιτήσεις και μελέτες για την έγκριση των επενδύσεών τους -π.χ., εξόρυξης- και θα έπρεπε, σε εύλογο χρόνο, να λαμβάνουν μια απάντηση, θετική ή αρνητική, ιδίως όταν είναι ξένες. Τα πράγματα σίγουρα δεν λειτουργούν όπως πρέπει, όταν μια εταιρία περιμένει τέσσερα χρόνια για να εισπράξει ένα "όχι"», δηλώνει ο κ.Φαίδρος, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα προέδρου του ΣΜΕ, για την επόμενη διετία.

Όπως ισχυρίζεται, παλαιότεροι νόμοι, που πρόβλεπαν ότι οι σχετικές απαντήσεις και αποφάσεις θα έπρεπε να δίνονται και να λαμβάνονται σε τρεις ή έξι μήνες, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και τελικά καταργήθηκαν.

Η κατάσταση αυτή, επισημαίνει, αποθαρρύνει τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, σε έναν κλάδο, που εισφέρει το 3,5% του ΑΕΠ κι απασχολεί άμεσα 22.000 εργαζόμενους και έμμεσα πάνω από 90.000.

«Βιβλιαράκι» στις ΗΠΑ, «εγκυκλοπαίδεια» στην Ελλάδα…
«Τα υπουργεία δεν έχουν κατάλληλο, ούτε αρκετό προσωπικό για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία έγκρισης μελετών κι αιτήσεων. Αυτό λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της φήμης της Ελλάδας. Απαραίτητο είναι, επίσης, να υπάρχει σαφές νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τα μεταλλεία», σημειώνει ο κ.Φαίδρος.

Προσθέτει ότι «στις ΗΠΑ, οι νόμοι για τη μεταλλευτική δραστηριότητα συμπυκνώνονται σε ένα βιβλιαράκι, ενώ οι αντίστοιχοι στην Ελλάδα μοιάζουν με εγκυκλοπαίδεια». Προς υπογραφή στο αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται, πάντως, ο νέος μεταλλευτικός κανονισμός.

Όσον αφορά το πώς έχει επηρεάσει η κρίση τον κλάδο των μεταλλευμάτων και ορυκτών, ο κ.Φαίδρος επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν, όπως είναι αναμενόμενο τα δομικά υλικά, που έχουν συμπαρασυρθεί από την καθίζηση του κλάδου των κατασκευών (σ.σ. η οικοδομική δραστηριότητα υπολογίζεται ότι μειώθηκε πέρυσι κατά 25%). Αντίθετα, τα ελληνικά μεταλλεύματα και τα εξαγόμενα βιομηχανικά υλικά «πάνε καλά» στις αγορές.

Κατά τον κ.Φαίδρο, εκτός από την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, η πολιτεία πρέπει να χαράξει άμεσα μεταλλευτική πολιτική.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΜΕ -που συμμετέχει στις διοικήσεις του Συνδέσμου επί 15ετία- γεννήθηκε στον Βόλο το 1949 και είναι διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων και μεταλλουργός. Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι: Θ. Ανδρουλάκης (Α΄ αντιπρόεδρος), Κ. Σάλτας (Β’ αντιπρόεδρος), Μ. Κωνσταντινίδης (γενικός γραμματέας), Γ. Αποστολόπουλος (αναπληρωτής γραμματέας), Π. Βετούλας
Keywords
Τυχαία Θέματα