Με αφορμή το «mea culpa» του ΔΝΤ για τη λιτότητα στην Ελλάδα

Διακριτικές αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση από τον «πόλεμο» δηλώσεων που έχει ξεσπάσει με αφορμή το «mea culpa» του ΔΝΤ για τη λιτότητα στην Ελλάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ την Κυριακή.

«Εάν διαβάσετε αυτήν την πρόσφατη έκθεση [του ΔΝΤ] θα θυμηθείτε πιθανότατα ότι εγώ είχα δώσει έμφαση και
ουσιαστικά είχα ασκήσει κριτική από την αρχή για αυτά που το ΔΝΤ αναφέρει ως λάθη».

Όπως πρόσθεσε, δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. «Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη» κατέληξε.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαρακτηρίζει την όλη εξέλιξη ως τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση.

Το πρώτο ζήτημα είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ-ΔΝΤ.

Την ανάγκη τροποποίησης μέτρων, που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν, όπως η υπερφορολόγηση, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ.

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.

Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι τόνοι από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει πώς προτίθεται η Αθήνα να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην επικείμενη Σύνοδο.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρότασή του για «τηλεμαχία» Σαμαρά-Τσίπρα.

«Είναι πλέον φανερό ότι το 'success story' του κ. Σαμαρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Παρόλα αυτά, η πρόσκληση που έχουμε δημόσια διατυπώσει για διάλογο παραμένει και τον περιμένουμε να ανταποκριθεί. Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται;»

Από τη Μαγνησία, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο κ. Καμμένος είπε: «Την ίδια ώρα που αποδεικνύεται πλέον από τους πρωταγωνιστές που μας έβαλαν στο μνημόνιο ότι όλο αυτό έγινε προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της χώρας από τη Φινλανδία θέλει να παραδώσει και τον ελληνικό ορυκτό πλούτο στη λεγόμενη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ δεν αφορούν τον λαό, «αλλά εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.»

Τέλος, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η συγκυβέρνηση παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών. Μόνο μία εθνική ηγεσία με πρωτοπόρο τη Χρυσή Αυγή μπορεί να αντισταθεί στην τρόικα, να καταγγείλει το μνημόνιο και να εκμεταλλευθεί τον εθνικό μας πλούτο προς όφελος των Ελλήνων.»
Keywords
Τυχαία Θέματα