Με 153 ψήφους «υπέρ» έναντι 128 «κατά» και 18 «παρών», υπερψηφίστηκαν "τα μέτρα"

Με 153 ψήφους «υπέρ» έναντι 128 «κατά» και 18 «παρών», υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο ΙΙΙ. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 14 ώρες και διακόπηκε δυο φορές λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αντισυνταγματικότητας ή μη του πολυνομοσχεδίου, ζήτημα που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
και λόγω της έντασης που επικράτησε στους διαδρόμους από την μίνι «εξέγερση» που επεφύλαξαν οι υπάλληλοι της Βουλής λόγω τροποποίησης της τελευταίας στιγμής που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας.
Καταγράφηκαν συνολικά επτά διαρροές από το στρατόπεδο του «ναι» το οποίο συγκροτούσαν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ κ. Γ. Κασαπίδης επέλεξε να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία, όπως και τρείς βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι κκ. Ι. Κουτσούκος, Μ. Μπόλαρης και η κυρία Άντζελα Γκερέκου, ενώ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, οι κκ. Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασσής. Να απέχει από την ψηφοφορία επέλεξε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης. Όλοι οι παραπάνω βουλευτές διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους, η δύναμη των οποίων διαμορφώνεται για τη ΝΔ σε 126 βουλευτές και για το ΠαΣοΚ σε 27 βουλευτές. Η ΔΗΜΑΡ επέμεινε στο «παρών» με εξαίρεση το «όχι» των δυο βουλευτών της κκ. Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινάς. Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε την υπερψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ «μεγάλο αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα προς την ανάκαμψη». Προέβλεψε ότι «θα πάει καλά» και η διαδικασία του προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο Πέμπτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή με την ονομαστική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί τα μεσάνυχτα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ έθεσε ως «μοναδικό και προσωπικό στόχο να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον λαό, να του ξαναδώσουμε το χαμόγελο». O πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από τη Βουλή, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίζεται την Κυριακή ενώ από Δευτέρα σημείωσε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη του ελληνικού λαού. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου Σε «ηφαίστειο» μετατράπηκε η Βουλής μετά την σφοδρή αντίδραση των υπαλλήλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση στην ουσία του αυτοδιοίκητου της Βουλής στο οποίο και υπάγονται οι ίδιοι. Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας τροποποίησε την διάταξη που προέβλεπε ότι όσα ορίζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους καταλαμβάνουν ή έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους υπαλλήλους της Βουλής «σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της». Συγκεκριμένα αφαίρεσε την επίμαχη φράση που αναφερόταν στα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, προκαλώντας την έκρηξη των υπαλλήλων της Βουλής, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους διαδρόμους έξαλλοι για την ενέργεια του κ. Στουρνάρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα