Μαθαίνοντας στην Κίνα το ελαιόλαδο

Στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, το Γραφείο Τύπου &Επικοινωνίας με χαρά και ικανοποίηση κυκλοφορεί το δέκατο τεύχος του δίγλωσσου ( αγγλικά & κινεζικά ) διμηνιαίου πολιτιστικού εντύπου « ε π ι Κ ο Ι ν ω Ν ί Α » . Στην προσπάθειά μας - όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου - να δώσουμε μια περαιτέρω ώθηση στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις μέσα από την πλούσια διαχρονική πολιτιστική πανδαισία της ελληνικής δημιουργίας, το Γ.Τ.Ε. Πεκίνου συνδιαλέγεται με την ‘ε π ι Κ ο Ι ν ω Ν ί Α’ του
με τον άλλον αρχαιότερο πολιτισμό της Ανατολής, τον κινεζικό, εδραιώνοντας περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας.
Στο τεύχος αυτό καταφεύγουμε στο γνήσιο, φυσικό και υγιεινό ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, το οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση στη μαγειρική των Ελλήνων, προσθέτοντας νοστιμιά, χρώμα και άρωμα στα φαγητά. Εξάλλου, η ελιά ως καρπός θρεπτικός, εύγευστος, φθηνός και εύκολα διατηρήσιμος, χρησιμοποιείται ευρέως στο νεοελληνικό τραπέζι, παρά την εισβολή διατροφικών συνηθειών άλλων λαών.
Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι της γεύσης με το ελαιόλαδο η Κατερίνα Στάη, φιλόλογος και παιδαγωγός, που κάποιο ζιζάνιο μετά τον γάμο της, την έσπρωξε να κάνει ‘χόμπυ’ τις γνώσεις μαγειρικής της οικογένειάς της και της Μυκονιάτικης καταγωγής της, να ξαφνιάζει ευχάριστα την οικογένεια και τους φίλους της, επιδεικνύοντας ταλέντο και φαντασία, διευρύνοντας τις γνώσεις της συνεχώς, και ως φαίνεται, υποστηρίζοντας την παλιά λαϊκή παροιμία ότι ‘‘ο έρωτας περνάει - και - από το στομάχι ’’ !

Ζητήσαμε από την Κατερίνα, η οποία προωθεί μέσα από την ιστοσελίδα της την “κουλτούρα του ελαιολάδου”, να καταγράψει ελληνικές συνταγές με ελαιόλαδο, υποστηρίζοντας την επικοινωνιακή προσπάθεια του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Πεκίνου στο μάρκετινγκ του ελαιολάδου στη Χώρα του Κίτρινου Δράκου. Το τεύχος αυτό της ‘ ε π ι K o I ν ω N ί A ’ το προσφέρουμε στους Κινέζους φίλους μας, όχι μόνο με γευστικότατα πιάτα με ελαιόλαδο, αλλά τους συστήνουμε να δοκιμάσουν και δύο παραδοσιακές και δημοφιλείς κινεζικές συνταγές - όπως η μαεστρία της Κατερίνας αυτοσχεδίασε - τα ‘dumplings’ και τα ‘mooncakes’, και τα δύο πιο υγιεινά και νόστιμα με το ελαιόλαδο, αλλά και με γέμιση ελληνικών νησιώτικων αμυγδαλωτών τα δεύτερα.

Αποτελεί δε εξαιρετική τιμή για μας να προσφωνεί την έκδοσή μας αυτή η πλέον διάσημη Κυρία της Κινεζικής Μαγειρικής, κα Han Jie, γνωστή τόσο από τα τηλεοπτικά της προγράμματα, όσο και από τα βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν.

./.
Η μαγειρική θέλει τέχνη, φαντασία αλλά κυρίως αγάπη, και να είσθε σίγουροι ότι με το ελαιόλαδο θα μαγειρέψετε υγιεινά και νόστιμα, και σίγουρα θα κερδίσετε τα συγχαρητήρια των δικών σας και των καλεσμένων σας!

Και για να θυμηθούμε μιά παλιά ελληνική λαϊκή παροιμία “Με καλή μαγείρισσα, παίρνουν φωτιά τα πιρούνια!”.

Η ελληνική λέξη ‘ε π ι Κ ο Ι ν ω Ν ί Α’ εμπεριέχει ήδη στη σύνθεσή της τα 4 γράμματα για την ‘ΚΙΝΑ’, ενώ ο τίτλος του περιοδικού στο εξώφυλλο σχεδιάσθηκε να θυμίζει παλιό κινέζικο φανάρι, ανάμεσα στα χρώματα των δύο χωρών, το μπλε και το κόκκινο.

X ρ ή σ τ ο ς Γ. Φ α ϊ λ ά δ η ς
Σύμβουλος Τύπου & Επικοινωνίας – Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα