«Μας ζηλεύουν για το χαμηλό ποσοστό ανεργίας»

Το ποσοστό ανεργίας της Αυστραλίας είναι το χαμηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου "και το ζηλεύουν όλοι" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κρις Έβανς. Παρά την συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση στην Αυστραλία το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,9% καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Μάιο δημιουργήθηκαν 37.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ από τον Ιανουάριο δημιουργούνται ημερησίως 1.200 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Δεκέμβρη του 2008, όταν το ποσοστό ήταν 5%.

"Καταπληκτικό αποτέλεσμα", χαρακτήρισε το γεγονός ο υπουργός Εργασίας
Κρις Έβανς, προσθέτοντας ότι "τώρα είμαστε πολύ κοντά στο σημείο μηδενισμού της ανεργίας. Δημιουργήσαμε 32.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα σ' ένα μήνα, τον περασμένο Μάρτιο, και πάνω από 750.000 νέες θέσεις αφότου τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα".

Η είδηση αυτή έδωσε νέα ώθηση στο δολάριο Αυστραλίας τοποθετώντας το στα 104.82 σεντς του αντίστοιχου των ΗΠΑ.

Η ανεργία στη Βικτώρια κυμαίνεται σήμερα στο 4,5%, παίρνοντας έτσι τη δεύτερη θέση μετά τη Δυτ. Αυστραλία που βρίσκεται στην κορυφή με 4,2%. Αντίθετα στη Νέα Νότια Ουαλία η ανεργία αυξήθηκε από 4,8% σε 5%.

Να σημειωθεί ότι η πτώση της ανεργίας στη Βικτώρια από 5% σε 4,5%, οφείλεται τη δημιουργία 6.500 νέων θέσεων εργασίας.

Ο γνωστός οικονομολόγος Άνταμ Καρτ, θα πει ότι "αυτό δείχνει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η πτώση ανεργίας βρίσκονται σε καλό δρόμο". Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η δυσάρεστη πλευρά του θέματος είναι ότι η Αποθεματική Τράπεζα θα έχει προβεί μέχρι τον Ιούνιο σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Όσον αφορά το ίδιο θέμα, η οικονομολόγος της ΑΝΖ Ρίκι Πολυγένης, δήλωσε ότι η ανεργία μειώνεται με γρηγορότερους τώρα ρυθμούς από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Εν τω μεταξύ, εκείνο που παρατηρείται είναι ότι η αύξηση του αριθμού ατόμων εργάσιμης ηλικίας υπερβαίνει σε ρυθμούς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το φαινόμενο αυτό, ο οικονομολόγος της CommSec ανέφερε: "Η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξομειώνεται. Αν πάρουμε, όμως, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, παρατηρούμε ότι η δημιουργία 44.000 θέσεων -δηλαδή 11.000 θέσεων το μήνα- είναι χαμηλότερη από τον αριθμό των ατόμων που προσπαθούν να ενταχθούν στον εργασιακό χώρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα