Κοζλοντούι: «Η μονάδα μας είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο»

Πώς λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι και τι ρόλο παίζει στην οικονομία της Βουλγαρίας ύστερα από το κλείσιμο των τεσσάρων παλαιότερων αντιδραστήρων του, στο τέλος του 2006, συνεπεία της σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Με την ερώτηση αυτή, το ΑΠΕ-ΜΠΕ "άνοιξε" το διάλογο με τον εκτελεστικό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι
στη Βουλγαρία, Κονσταντίν Ντιμιτρόφ, με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό για την πυρηνική ενέργεια, στη σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και τη "μαύρη" επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, που "βύθισε" σε πένθος και προβληματισμό την ανθρωπότητα.

"Καταρχάς, πρέπει να τονίσω κατηγορηματικά ότι η διακοπή της λειτουργίας των τεσσάρων αντιδραστήρων ΒΒΕΡ 440 ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης και όχι κάποιων προβλημάτων στην ασφαλή λειτουργία των μονάδων αυτών. Εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν μπορώ να κρίνω, αν είναι σωστή ή λάθος αυτή η πολιτική απόφαση. Αλλά, θα υπογραμμίσω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι έλεγχοι του δικού μας αρμόδιου θεσμού ελέγχου, οι πολυάριθμες αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη, και άλλων αρμοδίων διεθνών θεσμών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα για το υψηλό επίπεδο των μέτρων ασφαλείας αυτών των αντιδραστήρων. Ωστόσο, ό,τι έγινε, έγινε. Εμείς πρέπει να κοιτάμε στο παρόν και στο μέλλον. Σήμερα, το Κοζλοντούι είναι μια σύγχρονη και ασφαλής μονάδα, που καλύπτει το 37 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας. Στο σταθμό μας δουλεύουν τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια άτομα. Οι διαχειριστές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι."

Το παρόν, ωστόσο, δεν διαγράφεται με τόσο ρόδινα χρώματα για την πυρηνική ενέργεια, όπως καταδεικνύεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα και η οποία κατέδειξε ότι, μετά το ατύχημα στο σταθμό "Φουκουσίμα" στην Ιαπωνία, οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας "κερδίζουν έδαφος" έναντι των οπαδών, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ιδιόμορφη "ισοπαλία" μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα, πριν από μερικά χρόνια περίπου το 80% των Βούλγαρων πολιτών υποστήριζαν ενεργά την πυρηνική ενέργεια και το σταθμό "Κοζλοντούι".

Με αφορμή τα παραπάνω, ρωτήσαμε τον κ. Ντιμιτρόφ σε τι οφείλεται αυτή η ανησυχία. "Είναι αυτονόητη η ανησυχία του λαού μας, όπως και των άλλων λαών της περιοχής για ενδεχόμενες συνέπειες του ατυχήματος στη Φουκουσίμα και στα δικά μας τα μέρη", είπε και πρόσθεσε ότι "εξ' όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Βούλγαροι ανησυχούν για την ασφάλεια του Κοζλοντούι".

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε, επίσης, ότι "οι πιθανότητες, η ραδιενεργή μόλυνση να φθάσει (από την Ιαπωνία) μέχρι εδώ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, αν αναλογιστούμε ότι η μόλυνση πρέπει να διανύσει δύο ωκεανούς και όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προτού φτάσει στην Ευρώπη".

Εξάλλου - σημείωσε - "τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στην προκαταρκτική, τουλάχιστον, εκτίμηση ότι πρόκειται γι
Keywords
Τυχαία Θέματα