Κοντά στην επιστροφή της η Ονδούρα

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία διαμεσολάβησαν για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο της Ονδούρας και τον έκπτωτο πρώην ηγέτη της, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την επιστροφή της χώρας της Κεντρικής Αμερικής στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών.

Η συμμετοχή της Ονδούρας στο σώμα, τέθηκε υπό αναστολή το 2009, καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Ζελαγια προσπάθησε να αλλάξει το Συνταγμα, ώστε να
βρει την φόρμουλα που θα του επέτρεπε να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο Ζελάγια συναντήθηκε με το σημερινό ηγέτη της χώρας Πορφύριο Λόμπο, στην Κολομβία, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας που έχουν αναπτύξει η Μπογκοτά και το Καράκας, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επιστροφή του Ζελάγια.

Ο ΟΑS (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών), που αποτελεί ένα σώμα στο οποίο συμμετέχουν δημοκρατικές χώρες της περιοχής, επέμενε στην δυνατότητα επιστροφής του Ζελάγια στην πατρίδα του προτού δοθεί το πράσινο φως στην Ονδούρα για επανένταξη στους κόλπους του οργανισμού.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε ότι ο Λόμπο και ο Ζελάγια υπέγραψαν, στην πόλη της Καρθαγένης, τη συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της Ονδούρας στον ΟΑS πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εγγυήσεις για την επιστροφή του Ζελάγια καθώς και συνεργατών του στην Ονδούρα, αλλά και για τη συμμετοχή του στις πολιτικές διαδικασίες στη χώρα.

Ο Λόμπο έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, εν τούτοις αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής διστάζουν ακόμα να το πράξουν.

Οι ΗΠΑ, είχαν καταδικάσει το πραξικόπημα που καθαίρεσε τον Μανουέλ Ζελάγια και σε πολλούς υπενθύμισε το πολυτάραχο παρελθόν της Λατινικής Αμερικής σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις και αντισυνταγματικές ενέργειες, αλλά είχαν μεσολαβήσει για τη διενέργεια εκλογών που έφεραν το Λόμπο στην εξουσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα