Κάτω από τα 126 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Κάτω από τα 126 δολάρια υποχώρησε, προσωρινά, η τιμή του μπρεντ, σήμερα, λόγω των προοπτικών ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη και της επαναβεβαίωσης εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας για τη δυνατότητά της να αντλήσει περισσότερο αργό πετρέλαιο αν παραστεί ανάγκη.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε,
προς στιγμήν, στα 125,54 δολάρια, για να ανακάμψει, αργότερα, στα 126,07 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 58 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής. Ενδοσυνεδριακά, είχε ανέλθει έως και στα 126,99 δολάρια.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε, προσωρινά, στα 112,17 δολάρια. Στη συνέχεια, ανήλθε στα 112,48 δολάρια, με απώλειες 31 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής. Ενδοσυνεδριακά, άγγιξε τα 114,46 δολάρια.

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι αποδέχθηκε «οδικό χάρτη» για να τεθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης άμεσης κατάπαυσης του πυρός, αλλά εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών είπε ότι η λύση αυτή μπορεί να λειτουργήσει μόνον αν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.

Μερίδα αναλυτών παραμένουν σκεπτικοί για τις προοπτικές ειρήνευσης. «Έχουμε δει τέτοια σχέδια ειρήνευσης και στο παρελθόν. Το σχέδιο της Βενεζουέλας, πριν από λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για μικρή διόρθωση μετά το μεγάλο άλμα που σημείωσαν οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου την Παρασκευή. Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται πλέον. Ωθούνται από φόβους σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς και όχι από γεγονότα», εκτιμά ο αναλυτής στην Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Επέσυρε, τέλος, την προσοχή στα σχόλια από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας, το Σαββατοκύριακο ότι, αν χρειαστεί, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρας του ΟΠΕΚ είναι έτοιμη να παράγει 12,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. «Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ικανή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα», είπε ο Κάρστεν Φριτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα