«Και τώρα θα τρέχετε με τους ρυθμούς μου»!

Η ώρα είναι λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Είναι η συνήθης ώρα άφιξης του κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο καφές, ελληνικός μέτριος, τον περιμένει στο γραφείο του. Αμέσως αρχίζει η πρωθυπουργική δραστηριότητα, που τελειώνει αργά το βράδυ. Οι ρυθμοί έντονοι, παρά το πρόβλημα στο εγχειρισμένο μάτι. Ξεκινά με τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς, στους αναπληρωτές τους, ακόμη και σε υφυπουργούς. Πολλοί ξαφνιάζονται όταν χτυπάει το τριψήφιο, λίγο πριν από
τις οκτώ το πρωί, το καταμεσήμερο ή ακόμη και πολύ αργά το βράδυ, και ακούνε τον Πρωθυπουργό να ρωτάει, να επισημαίνει και να δίνει εντολές. Ηδη μερικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πήραν την πρώτη «κίτρινη κάρτα», καθώς απουσίαζαν όταν έλαβαν κλήση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει ο κ. Αντ. Σαμαράς είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των προκατόχων του και παραπέμπει σε άλλες περιόδους, ενώ διαφέρει πάρα πολύ από τα έτη που στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι δύο τελευταίοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί, οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου.

Πολλοί που δεν γνωρίζουν πώς κινούνταν και στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς - είτε ως υπουργός είτε ως πρόεδρος του κόμματος - υποστηρίζουν ότι τον έχει αλλάξει η πρωθυπουργία και είναι πολύ διαφορετικός. «Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να τελειοποιείσαι σημαίνει να αλλάζεις συχνά» είπε προ δεκαετιών ο Τσόρτσιλ και αυτό φαίνεται να αποτελεί οδηγό για τον κ. Σαμαρά.

Οι στενοί του συνεργάτες ωστόσο επισημαίνουν ότι «αυτός ήταν πάντα ο Σαμαράς» και ένας εξ αυτών θυμάται τη φράση του Πρωθυπουργού όταν εξελέγη: «Και τώρα θα τρέχετε με τους ρυθμούς μου».

Συγκεντρωτικός και με... άποψη

Η έκπληξη είναι μεγάλη για αρκετά κυβερνητικά στελέχη που διαπιστώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει άποψη για το παραμικρό. Θεωρείται συγκεντρωτικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχει τη «μεγάλη εικόνα» και αποφεύγει τη μικροδιαχείριση - αν και μερικές φορές πέφτει στην παγίδα και ασχολείται με ό,τι προκαλεί εντυπώσεις -, ενώ πολλοί αναρωτιούνται τι διάρκεια θα έχει το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης.

Σε αυτόν τον πρώτο μήνα της πρωθυπουργίας του επιδεικνύει πολιτικά ανακλαστικά που σχολιάζονται θετικά, ακόμη και από πολιτικούς του αντιπάλους, που εστιάζουν στο μοντέλο διοίκησης το οποίο εφαρμόζει ή αλλιώς στο... «μάνατζμεντ Σαμαρά».

Μόνο τις τελευταίες ημέρες παρενέβη άμεσα και προσωπικά, όπου διαπίστωσε ο ίδιος κραυγαλέες αδικίες ή χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης της νομιμότητας, όπως συνέβη με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Ασυλο Ανιάτων ή με την κατάληψη της εισόδου της Χαλυβουργίας από απεργούς.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% των αποδοχών των μελών της, ζήτησε να ελέγχει όλα τα ταξίδια των υπουργών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έδωσε εντολή για περιορισμένη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, έκλεισε το εστιατόριο στο Μαξίμου, παρέδωσε προ ημερών το βουλευτικό του αυτοκίνητο και θα χρησιμ
Keywords
Τυχαία Θέματα