"Καυτό" ερωτηματολόγιο!

Ενα «ελκυστικό» ερωτηματολόγιο για όσο το δυνατόν περισσότερους «οπαδούς» των ριζικών αλλαγών που προαναγγέλλει η Ιπποκράτους εν όψει του Συνεδρίου της, επεξεργάζονται με αθόρυβο τρόπο στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στη λογική ότι ο διάλογος πρέπει να τροφοδοτηθεί ακόμη και με «προκλητικές» προτάσεις, τα στελέχη αυτά διατηρούν την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να «φοβηθεί» και να αποφύγει τη συζήτηση ακόμη και για την αλλαγή του ονόματός του - με τον όρο πάντα ότι η μειοψηφούσα άποψη θα πρέπει να σεβαστεί και να στηρίξει τελικά την πλειοψηφούσα.
Το πρώτο βήμα έγινε προχθές από το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ όπου στα κείμενα της νέας διακήρυξης, αν και τάχθηκε υπέρ της μη αλλαγής των συμβόλων και του εμβλήματος, άνοιξε επί της ουσίας «παράθυρα» για τη συζήτηση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε «κλειστή» σύσκεψη στην Ιπποκράτους, ανερχόμενο στέλεχος που είχε ήδη καταγράψει τις «τάσεις» από τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δεν απέφυγε να αγγίξει το θέμα. «Ενα ποσοστό 20-30% τοπικών στελεχών μας με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που θέλει να ακούσει ρηξικέλευθες προτάσεις στο Συνέδριο, δεν αντιμετωπίζει στις συζητήσεις ως... φετίχ το όνομα», είπε το εν λόγω στέλεχος μην κρύβοντας και τον δικό του προβληματισμό.
Διάλογος
Η κουβέντα άνοιξε, «άναψε» και έκλεισε ωστόσο, όπως και το ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου θα επιχειρούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον διάλογο με βάση τα προσυνεδριακά κείμενα. Παρόμοιο σκηνικό και τον περασμένο Ιούνιο, πριν από τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος εισέπραξε παρατεταμένο χειροκρότημα όταν ξεκαθάρισε στους συμμετέχοντες ότι «το όνομα δεν αλλάζει». Στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί οι περισσότεροι συνεργάτες του, όπως η Φώφη Γεννηματά, διαφώνησαν έντονα, τη στιγμή που ο τότε επικεφαλής Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ (και διαχρονικός συνομιλητής του Ευ. Βενιζέλου) Γιάννης Δατσέρης επέμεινε στην επιχειρηματολογία υπέρ της αλλαγής του ονόματος. Και τώρα; Οι καλά γνωρίζοντες «προβλέπουν» με νόημα ότι η ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ θα φιλοξενήσει άμεσα σειρά ερωτημάτων και προτάσεων από μέλη και φίλους κι ότι αν η Ιπποκράτους «τολμήσει» και εγκαινιάσει τον διάλογο θα αποκτήσει καθαρή εικόνα για τις απόψεις του μη οργανωμένου ΠΑΣΟΚ.
Στο υπό... σύνταξη ερωτηματολόγιο θα ζητηθεί από τους φίλους και τους οπαδούς η αποψή τους για τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για το αν η αξιολόγηση των εργαζομένων πρέπει να εμπεριέχει και ρύθμιση για την επιβράβευση των αρίστων, για «ανατροπές» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος (π.χ. για την άρση της μονιμότητας) για τον εκλογικό νόμο κ.ά. Υπέρ του εμπλουτισμού των εισηγήσεων που καλείται να εξετάσει το ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριό του εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η «διακήρυξη» που ανέλαβαν να ετοιμάσουν 10 επιστημονικοί συνεργάτες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ.
Το σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ σχεδόν... απαιτεί την αλλαγή της ηγετικής ομάδας, του «κάδρου» κάτω από το έμβλημα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους άλλωστε εκτιμά ότι δεν είναι τυχαία η σημαντική προσέλευση μελών σε κομματικές εκδηλώσεις (στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Πάτρα ή στο Λεκανοπέδιο), όταν κεντρικός ομιλητής είναι στέλεχος από τη νεότερη γενιά όπως οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Ανδρουλάκης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Φώφη Γεννηματά και στελέχη που δεν έχουν ταυτιστεί με τον «κυβερνητισμό».
Η Κεντροαριστερά
Η ανοιχτή πρόσκληση για «ισότιμο και απροκατάληπτο διάλογο» προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τις διάφορες κινήσεις ή πρόσωπα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς θα συνοδευτεί με δέσμη πρωτοβουλιών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει το ΠΑΣΟΚ αφενός να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και αφετέρου να αναδειχθεί στον «βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς, των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας». Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τα πρόσωπα-κλειδιά χωρίς «βιασύνες» να επιδιώκουν να πετύχει στρατηγικά το εγχείρημα. Εντούτοις, δεν αποκλείεται στο Συνέδριο οι προσκεκλημένοι από τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις να μην αρκεστούν στον «τυπικό» χαιρετισμό, αλλά να συμβάλουν ουσιαστικά στον διάλογο που υπερβαίνει τα κομματικά όρια.
Ετσι κι αλλιώς η συγκρότηση και η «νομιμοποίηση» των διαφορετικών «ρευμάτων» εντός του ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν την... κυκλοφορία των αντικρουόμενων απόψεων και εξασφαλίζουν την εκπροσώπηση της κάθε «τάσης» στα όργανα του κόμματος - προϋποθέτει βεβαίως την υπερψήφιση από τους συνέδρους της συγκεκριμένης πρότασης. Εμπειροι πολιτικοί «στοιχηματίζουν» ότι και λόγω της συγκυρίας μία ψηφοφορία (συνήθως οργανωτικής μορφής) όπως και σε όλα τα προηγούμενα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για τις πολιτικές αποφάσεις. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων στην Ιπποκράτους την αντιπαράθεση για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει με ενεργά πολιτικά στελέχη ή να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Η απάντηση βρίσκεται στους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εργασιών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΤΤΕΣ. ΚΑΝΕΝΑ!!
Keywords
Τυχαία Θέματα