Ισλαμιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πόλη

ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Ένοπλοι ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζιντζιμπάρ, στη νότια Υεμένη, μετά από σφοδρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, έγινε γνωστό σήμερα από κατοίκους και αξιωματούχους της περιοχής.

Οι ένοπλοι "ελέγχουν την πόλη αφού κατέλαβαν όλα τα διοικητικά κτήρια" της Ζιντζιμπάρ, της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας Αμπιάν, είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι είναι ένας από τους τελευταίους αξιωματούχους που έφυγαν
από την πόλη αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο Άντεν.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι εντόπισαν τις σορούς δέκα στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που έγιναν μέσα στην πόλη την Παρασκευή και το Σάββατο. Τις προηγούμενες ημέρες στις μάχες είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι οκτώ άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ότι "παρέδωσε την πόλη σε ένοπλες οργανώσεις" για να επικαλεστεί "το φόβητρο της Αλ Κάιντα" και να συνεχίσει να απολαμβάνει την υποστήριξη της Δύσης. Σε ανακοίνωσή του το Κοινό Φόρουμ, ο συνασπισμός της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλει τις "εγκληματικές σκευωρίες" του προέδρου και ζητά και πάλι "την άμεση αποχώρησή του".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, περισσότεροι από 200 ένοπλοι άνδρες μπήκαν στην πόλη το βράδυ της Παρασκευής και συγκρούστηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις. "Έχει απομείνει μόνο μια περικυκλωμένη μηχανοκίνητη ταξιαρχία", είπε.

Άλλοι κάτοικοι υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες κρατούμενους από την κεντρική φυλακή της Ζιντζιμπάρ. "Οι ένοπλοι εκτέλεσαν τους στρατιώτες που παραδόθηκαν και μας εμπόδισαν να θάψουμε τους νεκρούς και τα πτώματά τους έμειναν κάτω από τον ήλιο", είπε ένας κάτοικος.

Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη και κατευθύνονται στο Άντεν, όπως αυτή του Ναζίρ Άχμαντ Σαΐντ, ο οποίος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φοβάται "επειδή η πόλη είναι στα χέρια ενόπλων που λένε ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα". Σύμφωνα με τον Σαΐντ, "το πρωί του Σαββάτου οι ένοπλοι κάλεσαν με τα μεγάφωνα τους κατοίκους να βγουν έξω και να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν γιατί φοβούνταν".
Keywords
Τυχαία Θέματα