Η Τυνησία σε μακρύ δρόμο προς τη δημοκρατία

Η Τυνησία έχει κάνει μια καλή αρχή στην μετάβασή της προς την δημοκρατία αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις πριν μπορέσει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λαού να υπάρξει ταχεία πρόοδος, δήλωσε ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Αουντρόνιους Αζούμπαλις, το Σάββατο.

Ο λιθουανός ΥΠΕΞ είπε ότι η κατάσταση στην Τυνησία του θυμίζει
τη χώρα του όταν είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη σοβιετική ένωση πριν από δύο δεκαετίες. Ο Αζούμπαλις επισκέφθηκε την Τυνησία για συζητήσει τους τρόπους που ο 56μελής οργανισμός μπορεί να βοηθήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, τρεις μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση η οποία έθεσε τέλος στην 23ετή διακυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο ΟΑΣΕ μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας υποστήριξη σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, την ανάπτυξη ανεξάρτητων ΜΜΕ, την κατάρτιση νομοθεσίας, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τη διαχείριση των συνόρων και άλλα πεδία, πρόσθεσε.

"Έχουν μια ισχυρή πίστη στο. . . δημοκρατικό μέλλον της χώρας τους", δήλωσε ο Αζούμπαλις μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ την Τυνησίας Μούλντι Κέφι και άλλους αξιωματούχους. "Η αρχή είναι καλή".

Οι μεταβατικές αρχές, που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και να αποκτήσουν κύρος στα μάτια των διαδηλωτών που προκάλεσαν τη μετάβαση, λένε ότι επιτίθενται στα απομεινάρια της μακρόχρονης διακυβέρνησης του Μπεν Άλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία μετά τον εξαναγκασμό του σε φυγή από τη χώρα την 14η Ιανουαρίου.

Διόρισαν νέα κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου μήνα ενώ σταδιακά διαλύουν το μηχανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας που ήταν διαβόητος για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τον Μπεν Άλι.

Την 24η Ιουλίου θα διεξαχθούν στην Τυνησία εκλογές για να αναδειχθεί η συντακτική συνέλευση η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα χαρτογραφήσει την μετάβαση.

"Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε σχεδόν τις ίδιες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στη Λιθουανία όταν ανακτήσαμε την ανεξαρτησία", δήλωσε ο Αζούμπαλις, που συναντήθηκε και με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. "Δεν είχαμε εκείνη την εποχή ανεξάρτητα ΜΜΕ. Δεν είχαμε. . . ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς". Προειδοποίησε ότι ο λαός της χώρας δεν πρέπει να βιάζεται όσον αφορά τις αλλαγές. "Οι προσδοκίες του κοινού για μεγάλες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. . . όταν χτίζεις μια δημοκρατία πρέπει να καταλάβεις ότι απαιτείται χρόνος".
Keywords
Τυχαία Θέματα