Η «συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών»

Έως την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.
Από τις αποφάσεις που θα λάβουν θα κριθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και η ύπαρξη συμφωνίας με την τρόικα. Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, και εκει αναμένεται ο Γ.Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει οτι θα τηρηθούν όλες οι καταστατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που στη συνέχεια θα αναδειχθεί και πρόεδρος της Κ.Ο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων και πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Στην πορεία αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί αναταράξεις, ιδίως αυτές που προκαλούνται από τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τέτοια προβλήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Υπήρξαν αρρυθμίες, θα γίνει όμως μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Καψής.

Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιές είναι οι αντοχές των κομμάτων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπλευση οι εκλογές θα αποτελέσουν αναπόφευκτη λύση. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως προκαλεί ισχυρή ανησυχία. Γιαυτό και ο κ. Καψής τόνισε ότι η «συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών».

Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης δύο φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο τους στην κοινή γνώμη καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Το ζήτημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος δεν θα είναι τόσο η επιβολή σκληρής φορολογίας όσο οι ποινές για τους φοροφυγάδες και τους λοιπούς παραβάτες της νέας νομοθεσίας. Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να συνεννοηθούν σχετικά με το περιεχόμενο του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, αυτές τις ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Αν. Λοβέρδο. Χθες ο κ. Α. Λοβέρδος είχε επικοινωνία με την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. Επιπλέον αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση είτε ο κ. Λοβέρδος είτε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη.

Η πλευρά "βενιζέλου" «ζυμώνει» την ιδέα η Προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει οριστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου να μετατραπεί σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο - και οχι η βάση του κινήματος. Μια ιδέα που θα βρει "απέναντι" της τόσο τον Γ.Παπανδρέου όσο και τους υπόλοιπους υποψήφιους για την π
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter