Η Πλάσνικ για τη θέση του γ.γ του ΟΑΣΕ

Την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προτείνει πλέον επίσημα η Λιθουανία, που προεδρεύει του διεθνούς Οργανισμού και σχετική επιστολή προς τους ομολόγους του των 56 χωρών-μελών του απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κ. Αζουμπάλις, η κ. Πλάσνικ συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη από όλους τους υποψηφίους για τη διαδοχή του νυν
γραμματέα του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή οι χώρες-μέλη θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτή την πρόταση της Προεδρίας.

Η εκλογή του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία, αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών, έπειτα από πρόταση του προεδρεύοντα του Οργανισμού και μετά την εξέταση των υποψηφιοτήτων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, τέσσερις χώρες έχουν προτείνει υποψηφίους τους και εκτός της Αυστρίας με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η Πορτογαλία έχει ως υποψήφιο τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζοάο Σοάρες, η Τουρκία το νυν πρέσβη της στη Βραζιλία, Ερσιν Ερτσίν και η Ιταλία το, διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείται εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη για τη θέση αυτή και την υποστήριξή της φέρεται να έχουν εκφράσει ήδη οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη, από τις οποίες επισημαίνεται ότι με την πολιτική της πείρα η ίδια θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναβάθμιση του Οργανισμού, προσδίνοντάς του μεγαλύτερη βαρύτητα.

Δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο τον περασμένο Μάρτιο έφεραν την Τουρκία να επιδιώκει να μπλοκάρει μια εκλογή της 54 χρονης πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία.

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Αγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως "ειδικός πρέσβης" για Ευρωπαικά Θέματα Ασφάλειας, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Οστάνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναλυτές στη Βιέννη θεωρούν πως, το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη δεν μειώνει τις πιθανότητες εκλογής της αυστριακής υποψήφιας και παραπέμπουν στην περίπτωση της Γαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα