Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν ωφελεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Hannes Swoboda.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριλένα Κοππά και η Γραμματέας του Τομέα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πωλίνα Λάμψα.
Μετά την συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Μ. ΚΟΠΠΑ: Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Hannes Swoboda. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έρχεται στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία πραγματικά κορυφώνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και να μιλήσει ξανά για την αναγκαία αλληλεγγύη και για μια Ευρώπη, η οποία οφείλει, για το καλό το δικό της, το καλό των πολιτών της, να στηρίξει μια χώρα σε δοκιμασία.
Η κρίση δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στην Ελλάδα, από εκεί και πέρα έπονται άλλες και, γι΄ αυτό, η ένδειξη αλληλεγγύης και το ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αγαπητέ Hannes, η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η χώρα μας καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της. Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Για το πώς έφτασε η χώρα ως εδώ υπάρχουν ευθύνες, που χρονολογούνται πριν τις εκλογές του 2009.
Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες, ξεπέρασε τα όρια της αντοχής του και, τα δύο προηγούμενα χρόνια, δρομολογήθηκαν αλλαγές που δεν έγιναν για χρόνια ολόκληρα, όπως σωστά τόνισες κι εσύ. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί και πρέπει να αναγνωριστεί από όλους στην Ευρώπη, γιατί και η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.
Σας επισημαίνω ότι η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, στον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε επιτήρηση ήδη από το 2005. Τι έκανε η Ευρώπη; Οι συντηρητικές δυνάμεις κάλυπταν αυτό το φαινόμενο.
Φυσικά, το ζητούμενο σήμερα είναι πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε μόνο με περιοριστικές πολιτικές, με πολιτικές που δίνουν την εντύπωση στον Ελληνικό λαό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν πιο πολύ να μας τιμωρήσουν, από το να μας βοηθήσουν. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε με προγράμματα - «φασόν» για όλες τις χώρες, χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και βεβαίως και τη χρονική πίεση, την οποία απαιτούν οι εκπρόσωποι της Τρόικα.
Αγαπητέ Hannes, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη, στην οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι συντηρητικές απόψεις, θα αντιληφθεί γρήγορα ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ουραγός των εξελίξεων, ανίσχυρη απέναντι στις αγορές, δεν μπορεί να αφήνει
Keywords
Τυχαία Θέματα