Η μεγαλύτερη μείωση στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη μείωση στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη καταγράφηκε στη Βουλγαρία το 2010, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI). Στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται τα σημαντικότερα ποσοστά περιορισμού των δαπανών στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη Βουλγαρία, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, στη Λετονία κατά 26%, ενώ μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% υπήρξε στην Ελλάδα,
την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.

Ως αιτίες της δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στην έκθεση αναφέρονται η οικονομική κρίση και η έλλειψη οικονομικών πόρων.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν κατά 2,8%.
Τα ΜΜΕ για τις περικοπές
Η Βουλγαρία είναι πρωταθλήτρια στις περικοπές των αμυντικών δαπανών, ανέφεραν ΜΜΕ, επικαλούμενα τα αποτελέσματα έρευνας του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Ειρήνης (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη.

Οι περικοπές των αμυντικών δαπανών στη Βουλγαρία το 2010 άγγιξαν το 28%, ενώ Ελλάδα, Αλβανία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν περικόψει περίπου 10%, των αντίστοιχων δαπανών τους, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και βουλγαρικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περικοπές στις βουλγαρικές Ένοπλες δυνάμεις, από τις οποίες προβλέπεται να αποστρατευτούν οχτώ χιλιάδες άτομα μέχρι το τέλος του 2014, επισήμανε η ραδιοφωνία ΒΝΡ.

Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται οι δημόσιες επικρίσεις του προέδρου και ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, για την άκρως ανεπαρκή χρηματοδότηση του στρατηγικού τομέα της εθνικής άμυνας.

Ο κ. Παρβάνοφ σε άρθρο του για το θέμα ανέφερε ότι "προφανώς, η οικοδόμηση ισχυρού και μάχιμου στρατού δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης", προκαλώντας τη λεκτική "αντεπίθεση" του υπουργού Άμυνας, Άνιου Άγγελοφ.

Ο κ. Άγγελοφ επισκέφτηκε σήμερα τη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού "Ντράζκι", την οποία η Βουλγαρία αγόρασε πρόσφατα (μεταχειρισμένη) από το Βέλγιο. Η φρεγάτα είναι έτοιμη να λάβει μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις της δύναμης του ΝΑΤΟ, που θα εφαρμόζει το οπλικό εμπάργκο εναντίον της Λιβύης.

Ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ, μετά την επιθεώρηση του σκάφους του πολεμικού ναυτικού, δήλωσε ότι θα σαλπάρει για την περιοχή της περιπολίας της νατοϊκής ναυτικής δύναμης, μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Άγγελοφ, ο κίνδυνος για τους 160 Βούλγαρους ναυτικούς που θα λάβουν μέρος στην αποστολή κρίνεται από ελάχιστος μέχρι μηδαμινός, καθώς το πλοίο δεν θα μπαίνει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ούτε προβλέπεται να συμμετέχει σε εχθροπραξίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα