Η Λιβύη «θα γινόταν νέα Σρεμπρένιτσα»

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΣΕ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη απέτρεψε μια νέα σφαγή ανάλογη με εκείνη στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995, υποστήριξε στο Βερολίνο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. "Ο κόσμος αυτή τη φορά δεν περίμενε να γίνει και μια άλλη Σρεμπρένιτσα
μέσα στην πόλη της Βεγγάζης", δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια τελετής στο Βερολίνο στην μνήμη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του αμερικανού διπλωμάτη που θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας ειρήνης στην Βοσνία και ο οποίος πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από καρδιακή προσβολή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, περίπου 8.000 Βόσνιοι σφαγιάστηκαν τον Ιούλιο του 1995 από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα--σφαγή που θεωρείται ως η πιο σοβαρή στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και επίσημα χαρακτηρίζεται γενοκτονία.

"Ήρθαμε με τα Ηνωμένα Έθνη για να επιβάλλουμε κυρώσεις, μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, και ένα εμπάργκο όπλων και την προστασία των πολιτών", σημείωσε. "Σε μία εβδομάδα, εμποδίσαμε μια πιθανή σφαγή, σταματήσαμε ένα στρατό που προέλαυνε και διευρύναμε το συνασπισμό".

"Δεν είχαμε τον Ρίτσαρντ για να μας συμβουλεύσει, αλλά είχαμε τις αρχές του να μας καθοδηγούν", πρόσθεσε η Κλίντον, η οποία παρευρέθηκε Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στην Λιβύη.

Επιπλέον, αποτίοντας φόρο τιμής στον κ. Χόλμπρουκ, πρώην απεσταλμένο του Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η Κλίντον υποστήριξε επίσης την ιδέα των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.

"Σε αυτούς που θεωρούν απεχθείς τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, ο Ρίτσαρντ είχε μια πολύ ισχυρή απάντηση: η διπλωματία θα ήταν εύκολη αν μιλούσαμε μόνο σε φίλους μας", δήλωσε στην αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου, την οποίας ο Χόλμπρουκ υπήρξε συνιδρυτής όταν ήταν πρεσβευτής στη Γερμανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα