Η Κομισιόν παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος επικρίνει την Κομισιόν διότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε στις αερομεταφορές στην Ευρώπη η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία, παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες προς τους επιβάτες ότι δικαιούνται άμεση αποζημίωση αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραλαβή των αποσκευών τους.

Παραπλανητικές κρίνει τις πληροφορίες που παρείχε η Κομισιόν στους επιβάτες
των πτήσεων που ακυρώθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, με σημερινή του ανακοίνωση και ύστερα από πλήρη εξέταση σχετικής καταγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αερομεταφορέων.

Ο Διαμεσολαβητής υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 2010 η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας οδήγησε στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων στην Ευρώπη. Στις 4 Μαΐου 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επιβάτες που παρέλαβαν καθυστερημένα τις αποσκευές τους θα δικαιούνταν αυτόματη αποζημίωση.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Διαμαντούρος, μ' ένα επείγον e-mail της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αερομεταφορέων, προειδοποίησε τους επιβάτες ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν παραπλανητικές, καθώς δεν δικαιούνταν άμεσης αποζημίωσης για την καθυστέρηση παραλαβής των αποσκευών τους, υποβάλλοντας παράλληλα αναφορά-καταγγελία στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε, εσφαλμένα, στους επιβάτες την εντύπωση ότι, είχαν άμεσο δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων, για όλες τις περιπτώσεις καθυστέρησης στην παραλαβή των αποσκευών τους, είχε τονίσει ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αερομεταφορέων.

Με την σημερινή του απόφαση, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, αφού χαρακτηρίζει παραπλανητικές τις εν λόγω πληροφορίες της Κομισιόν, την επικρίνει διότι χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες της δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και περισσότερο από ένα μήνα για να τις αφαιρέσει από τους δικτυακούς της τόπους.
Keywords
Τυχαία Θέματα