Η ΕΕ θέλει μεταρρυθμίσεις στη Συρία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τις "αφόρητες" βιαιότητες στη Συρία, κρίνοντας "απαραίτητο" η Δαμασκός να αρχίσει από τώρα "βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις".

Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να "σταματήσει αμέσως" να χρησιμοποιεί "ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών" και να "σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν", αναφέρει η Αστον σε ανακοίνωση της.

Τα φονικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών "είναι αποκρουστικά και απαράδεκτα", αποφάνθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος
της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι "όλοι οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη".

Παρά την αναγγελία της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία, "αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μετρηθούν παρά μόνο με τις πραγματικές βελτιώσεις στη χώρα", υπογράμμισε.

"Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να κάνει βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, και του κράτους δικαίου", συνέχισε.

"Είναι σημαντικό ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν από τώρα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα", σημείωσε.

ΕΕ είναι έτοιμη, όταν αυτό θα αρχίσει, να υποστηρίξει μια γνήσια διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία", υποσχέθηκε η Αστον, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή παρά μόνον εάν η Δαμασκός θέσει "τέλος στην οποιαδήποτε κατασταλτική βία".
Keywords
Τυχαία Θέματα