Για πρώτη φορά διαδικασία «πρότυπης δίκης»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκινάει για πρώτη φορά η διαδικασία της «πρότυπης δίκης». Θα την απασχολήσει η νέα ρύθμιση του νόμου 3900/2010, με την οποία επήλθε τροποποίηση στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Ειδικότερα, με το άρθρο 24 του νόμου 3900/2010 προστέθηκε μία νέα διάταξη στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που αναφέρει ότι για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις (διαφορές), που είναι εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη, ή εισάγονται για πρώτη φορά
στα δικαστήρια, το παράβολο της προσφυγής, της έφεσης και της αντέφεσης θα ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας της διαφοράς και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Πριν τη νέα ρύθμιση (άρθρο 24 Ν. 3900/2010) το παράβολο ανερχόταν σε 4,4 ευρώ.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά εκκρεμούν από το 2004 φορολογικές υποθέσεις εταιρείας, η οποία είναι υπό καθεστώς πτωχεύσεως και ενώ για τις εφέσεις της θα κατέβαλε το συνολικό ποσό των 108 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Ν. 3900/2010 είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 36.000 ευρώ. Σε περίπτωση, που δεν καταβληθεί το συγκεκριμένο παράβολο ο νόμος 3900/2010 προβλέπει ότι η έφεση θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Κάτω από αυτό το οικονομικό βάρος η εταιρεία προσέφυγε στη νέα επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο και επιλαμβάνεται με διαδικασίες εξπρές επί υποθέσεων οι οποίες έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, προκειμένου να διεξαχθεί «πρότυπη δίκη» προς επίλυση του όλου θέματος.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη του νόμου 3900/2010 είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στη διάταξη του άρθρου 20 του Συντάγματος που προβλέπει ότι πριν την επιβολή οποιουδήποτε μέτρου σε βάρος των πολιτών πρέπει να προηγηθεί ακρόαση του ενδιαφερόμενου (στην προκειμένη περίπτωση του εκπροσώπου της υπό πτώχευση εταιρείας). Ακόμη, είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Παράλληλα, όμως, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η επίμαχη διάταξη προκαλεί ξαφνική μεταβολή υπέρμετρου οικονομικού βάρους σε βάρος των πολιτών που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης των πολτών στη Δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε θετικά στο αίτημα του εκπροσώπου της εταιρείας. Έτσι, η υπόθεση θα εισαχθεί στη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», προκειμένου να λυθεί η συνταγματικότητα μόνο της διάταξης εκείνης του νόμου 3900/2010 που προβλέπει την αύξηση του παραβόλου για τις δίκες, που ήταν εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί για την αύξηση του παραβόλου επί των νέων υποθέσεων, που εισάγονται για πρώτη φορά στα δικαστήρια.

Η απόφαση της «πρότυπης δίκης» του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Έως ότου αποφανθεί για το όλο θέμα η επιτροπή της «πρότυπης δίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα