Φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση υιοθέτησε στην τελική μορφή του ένα φιλόδοξο πρόγραμμα --προϋπολογισμού συνολικού ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων--, με στόχο να βελτιωθούν οι υποδομές σε ζωτικούς τομείς σε όλη τη χώρα, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα, μετά από τρεις δεκαετίες πολέμων, αλλά και μιας σειράς διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράκ.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα οδεύει τώρα προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, ύστερα από ένα δίμηνο μεγάλων διαδηλώσεων για την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υπηρεσιών, ενώ συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια μετά από την αμερικανική στρατιωτική εισβολή,
με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσέιν.

Το πρόγραμμα των υποδομών, αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, "θα επεκταθεί σε ένα χρονικό ορίζοντα πολλών ετών", ανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άλι αλ Νταμπάχ.

Πρόκειται κατ' ουσία, σχολίασαν κοινοβουλευτικές πηγές, για το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει όσον αφορά τις υποδομές το πρωθυπουργικό Γραφείο εν όψει των γενικών εκλογών του Μαρτίου του 2010, που δεν είχε προχωρήσει καθόλου, επειδή η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε τότε να το συζητήσει καθόλου, χαρακτηρίζοντάς το "προεκλογικό".

Τη "μερίδα του λέοντος" θα έχουν οι μεταφορές, με έναν προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί, αμέσως μετά, η παιδεία, με άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, το δίκτυο του πόσιμου νερού που έχουν πολύ σοβαρά καθυστερήσει πάρα πολύ η επισκευή κι ο εκσυγχρονισμός του, άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης θα εκσυγχρονιστούν οι αρδεύσεις βασικά για τη γεωργία, με προϋπολογισμό άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και, τέλος, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υγείας, για την οποία προϋπολογίζονται δαπάνες συνολικώς 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα