Εξαρθρώθηκε μεγάλο δίκτυο διαφθοράς στη Ρουμανία

Σε 30 πολιτικούς, τελωνειακούς και επιχειρηματίες απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην Ρουμανία για σύσταση εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς στο λιμάνι της Κωστάντζας που είχε στόχο την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων, κυρίως από την Ασία.

Η Κωστάντζα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα και ένα από τα σημεία εισόδου ασιατικών εμπορευμάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στο εγκληματικό αυτό δίκτυο εμπλέκεται μεγάλος αριθμός ατόμων, εκ των οποίων πολιτικοί που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις, διευθυντές των τελωνείων, μεσάζοντες και επιχειρηματίες που εμπλέκονται
σε δραστηριότητες εισαγωγών-εξαγωγών", δήλωσε η αρμόδια εισαγγελική αρχή για την πάταξη της διαφθοράς.

Κινέζοι, ιορδανοί και σύροι μεσάζοντες στα τελωνεία επίσης μετείχαν στο δίκτυο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Λορέντιου Μιρονέσκου συνελήφθη στο σπίτι του τη Δευτέρα. Ο Μιρονέσκου είναι μέλος του φιλελεύθερου δημοκρατικού κυβερνώντος κόμματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο γερουσιαστής Μιρτσέα Μπανιάς, ο πρώην διευθυντής του λιμενικού τομέα της Κωστάντζας, αρκετοί επικεφαλής τελωνείων και ο διοικητής του λιμενικού στα σύνορα της Κωστάντζας.

Με δωροδοκίες από 1.000 σε 7.000 δολάρια (700 έως 5.000 ευρώ) που δίνονταν καθημερινά, μεγάλες ποσότητες λαθραίων προϊόντων, η εισαγωγή των οποίων απαγορεύεται, περνούσαν χωρίς πρόβλημα τους τελωνειακούς ελέγχους για να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της υπηρεσίας για την πάταξη της διαφθοράς.

Η ζημιά για το ρουμανικό κράτος κυμαίνεται από 56.000 ευρώ έως τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ ανά φορτίο πλοίου, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Η ρουμανική εισαγγελία έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο μεγάλη επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων και της διαφθοράς στα σύνορα, απαγγέλλοντας κατηγορίες σε εκατοντάδες τελωνειακούς και αστυνομικούς που εργάζονταν στα χερσαία σύνορα με το Μόλδοβα, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Η επιχείρηση στην Κωστάντζα είναι η πρώτη που διεξήχθη με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στα θαλάσσια σύνορα.

Η Ρουμανία που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 ήθελε να ενταχθεί το Μάρτιο στο χώρο Σένγκεν. Αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν αντιταχτεί σε αυτό, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα